Als een donderslag bij heldere hemel toonde Apple dinsdagmiddag ineens een aantal nieuwe laptops en computers met de snelste processoren die het bedrijf tot nu toe gemaakt heeft: de M2 Pro en de Max.

Dat klinkt als groter nieuws dan het eigenlijk is, want de producten die de nieuwe processoren meekrijgen zijn op geen enkel ander vlak aangepast. Dezelfde behuizing, met dezelfde schermen en het zelfde aantal poorten.

Maar die nieuwe processoren zorgen wel voor een paar veranderingen. Zo zouden de nieuwe M2’s tot 40 procent sneller zijn dan de M1 Pro. De Max zou zelfs tot 80 procent sneller zijn dan een Intel Core i9-processor.

Ook nieuw is Wifi 6E dat tot 2 keer sneller is dan de vorige standaard waarmee de laptop uitgerust was. En MacBook Pro’s kunnen voor het eerst één 8K scherm via de HDMI-poort aansturen.

Apple pocht vooral met de winst in batterijduur. Die gaat van de maximale 21 uur in een MacBook Pro met M1 naar 22 uur in de nieuwe generatie. Dan is het nog altijd de vraag of je die uren wel haalt, want in de praktijk vallen dit soort cijfers altijd lager uit.

Als je de batterijduur buiten beschouwing laat, dan is er buiten de snellere processor ook weinig te melden voor de vernieuwde Mac Mini. Ook hierbij is er namelijk niets gedaan aan de behuizing. Daarnaast zijn de instapmodellen vanaf 17 januari niet meer met een M1-, maar met een M2-processor verkrijgbaar.

De nieuwe Mac Mini
De nieuwe Mac Mini
Apple

Naast de nieuwe chips en wat verbeterde connectiviteit, verhoogde Apple ook de prijzen van de laptops. De MacBook Pro 14-inch moet vanaf de lancering op 17 januari minimaal 2.449 euro opbrengen. 200 euro meer dan het uitgaande model. De 16-inch kost vanaf nu minimaal 3.049 euro, 300 euro meer dan het uitgaande model.

De Mac Mini kostte voorheen 799 euro. Vanaf 17 januari wordt deze een stuk bereikbaarder, want Apple vraagt dan nog 719 euro voor een instapmodel. 80 euro goedkoper. Dan heb je nog wel een Mini met een standaard M2-processor. Voor een M2 Pro-processor moet je minimaal 1.569 euro betalen.

Voor alle nieuwe computers geldt dat Apple vanaf 17 januari vooruitbestellingen aanneemt. De levering begint een week later op 24 januari.

LEES OOK: Apple werkt naar verluidt aan een manier om apps op je iPhone te downloaden buiten de App Store om – zo kan dat uitpakken