Aanraakschermen zijn – in ieder geval als het om laptops gaat – binnen Apple nogal een delicaat onderwerp.

In 2010 noemde Apple-oprichter Steve Jobs het toevoegen van ’touchscreens’ aan een Mac een ergonomische verschrikking. Ook zijn opvolger, Tim Cook, had weinig positiefs te melden over het idee van een touchscreen voor een laptop.

Cook bespotte in 2012 nog de beslissing van Microsoft om tablets en laptops te combineren als het equivalent van een broodrooster en een koelkast. Maar er lijkt een verrassende wending op komst.

Apple zou volgens persbureau Bloomberg van mening zijn veranderd en werken aan het toevoegen van aanraakschermen aan de laptops in de MacBook Pro line-up.

De apparaten worden waarschijnlijk pas in 2025 uitgebracht als onderdeel van een grotere update van de MacBook Pro, zo meldt Bloomberg op basis van bronnen die bekend zouden zijn met deze ontwikkelingen.

Een andere verandering is de beeldschermtechniek zelf. Apple is naar verluidt ook van plan om over te stappen van vloeibare-kristal-displaytechnologie (LCD) naar technologie op basis van zogenoeme light emitting diodes (OLED). Deze laatste kan volgens CNET een sterkere contrastverhouding in beelden bieden. Apple gebruikt deze technologie nu bijvoorbeeld al wel in de Apple watch.

De overstap van Apple is waarschijnlijk een reactie op keuzes van concurrenten zoals Dell, Lenovo en Microsoft, die wél laptops met aanraakschermen verkopen. Veel van deze modellen hebben scharnieren die het scherm 360 graden kunnen omklappen en bevinden zich op het snijvlak van tablets en laptops, in plaats van in één categorie.

De aarzelingen van Apple over laptops met aanraakscherm heeft ook te maken met mogelijke kannibalisatie op de verkoop van iPads, maar volgens Bloomberg hebben laptops de afgelopen jaren meer geld opgebracht. Het is dus logischer voor Apple om nu wel in te inspringen op de touchscreentrend. 

Apple reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van Insider. 

LEES OOK: Apple’s nieuwe VR-headset komt toch niet in januari, stelt analist – dit weten we van het naar verluidt $3.000 kostende apparaat