Apple schroeft de productie van de iPhone in de eerste drie maanden van dit jaar met zo’n 10 procent terug. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei Asian Review woensdag op basis van berichten die bij de leveranciers van de Amerikaanse techreus zijn binnengekomen.

Eind december vroeg Apple aan leveranciers om minder onderdelen te leveren dan aanvankelijk waren besteld voor het eerste kwartaal van 2019.

Het totale productievolume van zowel nieuwe en oudere modellen van de iPhone (waaronder de XS Max, de XS en de XR) voor de eerste drie maanden van dit jaar komt nu waarschijnlijk uit tussen de 40 en 43 miljoen exemplaren. Eerder rekende Apple nog op een productie van 47 tot 48 miljoen stuks.

Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat Apple de productie van iPhones verlaagt, schrijft Nikkei.

Omzetwaarschuwing Apple

De onthulling komt slechts een week nadat Apple financiële markten schokte met de eerste omzetwaarschuwing in bijna 17 jaar. Het bedrijf kondigde aan dat de verkopen rond het slot van 2018 7 procent lager uitvielen dan verwacht.

Apple verwijst voor de zwakke verkopen naar de dalende vraag in China en de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend. De iPhone is weliswaar nog buiten schot gebleven in de handelsoorlog, maar onzekerheid maakt consumenten voorzichtiger bij nieuwe aankopen.

Naar aanleiding van de omzetwaarschuwing van Apple sprak analist Daniel Ives van marktonderzoeker Wedbush van de 'donkerste dagen in het iPhone-tijdperk'. Andere analisten maken zich ook zorgen. Ze zijn bevreesd dat de 'goedkopere' iPhone XR een flop blijkt te zijn.

Topman Tim Cook van Apple is het daar (natuurlijk) niet mee eens. "Onzin. Ik noem dat onzin", zei hij in een interview op de Amerikaanse tv-zender CNBC. "Al vanaf het moment dat we de XR verkopen is het elke dag de populairste iPhone. Elke dag weer."

Het is overigens niet mogelijk om de bewering van Cook te controleren, aangezien Apple afgelopen jaar besloot om de verkoopcijfers van de iPhone niet langer te publiceren. Beleggers moeten zich dus tevreden stellen met de inschattingen van analisten en opmerkingen zoals die van Cook in de media.

LEES OOK: Dit heeft Apple vermoedelijk in petto voor 2019: nieuwe iPhones, nieuwe AirPods en misschien een oplaadmat