In de nieuwe versie van Apples iPhone-besturingssysteem iOS 13 zit een slimme functie om de levensduur van je iPhone-accu te verlengen.

De functie heet ‘optimized battery charging‘ en heeft als doel om de accu van je toestel optimaler te laden. De software voorkomt dat de batterij te lang voor 100 procent is opgeladen.

Batterijen gaan sneller achteruit bij te veel ‘laadstress’, typisch iets wat gebeurt als je de telefoon ’s nachts oplaadt. In iOS 13 is het systeem voor batterijbeheer verbeterd, waardoor de accu minder snel slijt.

Goed om te weten: iOS 13 is er alleen voor telefoons vanaf de iPhone 6S (inclusief de iPhone SE) en nieuwer.

Zo werkt het:


Als je je iPhone aan de lader legt, laadt hij zo snel mogelijk op tot 80 procent.

Bron: Jack Taylor/Getty Images

Daarna schakelt je iPhone over op druppelladen, totdat de accu 100 procent vol is.

Bron: Mark Lennihan/AP

In iOS 13 heeft Apple het druppelladen slimmer gemaakt, waarbij je iPhone leert wat jouw dagelijkse routine is. Pas vlak voordat je het toestel weer van de lader haalt, zal de iPhone gaan druppelladen. Zo is de accu niet voor langere tijd onnodig volledig opgeladen.

Bron: Avery Hartmans/Business Insider

Je iPhone zal uiteindelijk leren wanneer je meestal wakker wordt. Als je iPhone eenmaal 'weet' dat je bijvoorbeeld om 8 uur 's morgens je iPhone uit het stopcontact haalt, dan zal hij de laatste 20 procent opladen net vóórdat je dat doet.


Als je oplaadgewoontes wat minder voorspelbaar zijn, dan kun je de slimme functie ook uitzetten in iOS 13.

Bron: Apple

Je iPhone zal het moeilijk hebben te leren wat je oplaadroutine is als je heel onregelmatig oplaadt. Dan zal je iPhone maar 80 procent opladen als je hem aan het stopcontact hangt.


Voor iPhones met verouderde batterijen zal de nieuwe functie weinig verschil maken.

Bron: Will Wei/Business Insider

Als de batterij van je iPhone al tekenen van veroudering vertoont, dan gaat deze update dat niet oplossen. Als hij nu maar een paar uur per dag meegaat, zelfs je hem voor 100 procent hebt opgeladen, dan pluk je niet de vruchten van Apple's verbeterde systeem voor batterijbeheer.

De beste manier om deze functie te gebruiken is met een nieuwe – of in ieder geval recent gekochte – iPhone met een nieuwe batterij. En als je batterij een beetje oud is, kun je hem voor enkele tientjes laten vervangen bij een Apple Store.

Lees meer: