• Apple kiest ervoor om nieuwe snufjes eerst naar de iPad Pro te brengen in plaats van de MacBook.
  • Zo beschikt de nieuwe iPad Pro over 5G-ondersteuning en heeft de grote versie een miniled-scherm.
  • Dat toont nog maar eens aan dat de iPad Pro de visie van Apple is voor de toekomst van mobiele computers.

ANALYSE – De iPad Pro leek altijd al een alternatief voor de laptop. De tablet van Apple heeft tenslotte een scherm van laptopformaat, werkt het beste met een toetsenbord en ondersteunt nu ook trackpads en muizen.

Dinsdag ging Apple nog een stapje verder met deze filosofie met de introductie van de nieuwste iPad Pro.

Het vernieuwde model is voorzien van de krachtige M1-chip, dezelfde processor als in de nieuwste MacBooks. De UCB-C-poort ondersteunt nu ook Thunderbolt en Apple heeft 5G-ondersteuning toegevoegd.

Verder heeft de grote 12,9-inchversie van de iPad Pro een miniled-scherm, met hogere helderheid en verbeterd contrast.

De aankondiging is het zoveelste teken dat de iPad Pro het antwoord van Apple is op de 2-in-1-laptops met Windows die de pc-industrie het laatste decennium hebben gedomineerd.

Het bevestigt ook het idee dat er waarschijnlijk nooit een Mac met een touchscreen komt, want dat is namelijk precies wat de iPad Pro is geworden.

De iPad Pro is dezelfde weg ingeslagen als de nieuwe Windows-laptops

Veel van de upgrades bij Windows-laptops de afgelopen maanden zijn ook aanwezig op de nieuwe iPad Pro. Zoals betere microfoons en camera's voor online vergaderingen, dunnere en lichtere ontwerpen die draaien op dezelfde basisarchitectuur als in smartphones, en 5G-ondersteuning.

Kijk maar eens naar enkele aankondigingen van laptopmakers op technologiebeurs CES begin dit jaar.

De nieuwe IdeaPad 5G van Lenovo is voorzien van 5G en draait op de Snapdragon 8cx-processor van Qualcomm. Die chip heeft eenzelfde ARM-ontwerp als voor smartphones en tablets, vergelijkbaar met de M1-chip van Apple (overigens ook een op ARM gebaseerd design).

De Elite Dragonfly Max van HP is voorzien van een 5-megapixelcamera en vier microfoons met breed bereik die kunstmatige intelligentie gebruiken om het geluid te verbeteren – een toevoeging die duidelijk is bedoeld voor het thuiswerktijdperk.

Apple heeft zijn eigen visie op hoe videobellen op de iPad Pro te verbeteren. De tablet is voorzien van de functie Center Stage, die gebruikmaakt van de nieuwe groothoekcamera aan de voorkant van de iPad Pro. Zo blijf je altijd goed in beeld, ook als je beweegt.

De M1-chip is hierbij cruciaal, omdat die beter beeldsignalen kan verwerken en video direct kan corrigeren. Dat levert webcambeelden met betere helderheid en contrast op.

Andere toevoegingen helpen om de tekortkomingen van de iPad Pro ten opzichte van laptops te verbeteren. De Thunderbolt-aansluiting maakt ondersteuning voor krachtige accessoires zoals opslagapparaten mogelijk.

En nu de iPad Pro op de M1 draait, bestaat de kans dat apps makkelijker uitwisselbaar zijn tussen de Mac en de iPad. Ze worden nu immers aangedreven door hetzelfde chipontwerp.

De iPad Pro is hoe Apple de toekomst van computers voor zich ziet

Het is niet duidelijk of de iPad Pro een verkoophit voor Apple is geweest, omdat het bedrijf dat niet uitsplitst in de omzetcijfers. Wel is duidelijk dat de iPad Pro de visie van Apple is voor de toekomst van de pc, hoewel het technisch gezien geen laptop is.

Het is de iPad Pro – niet de MacBook Pro of de MacBook Air – die is voorzien van nieuwe sensoren van Apple zoals de Lidar-scanner, het nieuwe 12,9-inch miniled-scherm en nieuwe functies zoals Center Stage.

De MacBook Air en de MacBook Pro behoren tot de eerste computers die zijn gelanceerd met de M1-chip van Apple, maar de iPad Pro lijkt de eerste computer te zijn die echt is ontwerpen om hier optimaal gebruik van te maken.

Hoewel de MacBook Air en Pro uitstekende laptops zijn, voelen ze in sommige opzichten verouderd aan. In tegenstelling tot moderne Windows-machines ontbreken er functies zoals touchscreens, nagenoeg randloze schermen en gezichtsherkenningstechnologie. De iPad Pro heeft dit wel allemaal – en meer.

De vraag is of de meeste mensen bereid zijn om hun MacBooks nu al op te geven voor een iPad Pro. En Apple wil ook niet dat je dat doet: het is duidelijk dat het bedrijf veel in haar Mac-aanbod heeft geïnvesteerd.

Maar de iPad Pro is wel het apparaat om in de gaten te houden als je wil begrijpen hoe Apple de toekomst van computers ziet.

Lees meer over Apple: