De nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem van Apple brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee voor de iPhone.

Na iOS 14 een hele dag te hebben gebruikt, ben ik op een aantal opmerkelijke nieuwe toepassingen gestuit die meteen nuttig waren.

De belangrijkste aanpassingen zijn gedaan aan het beginscherm, waarop nu makkelijker informatie te zien is via widgets. Ook kunnen apps beter worden geordend.

De nieuwe grote iPhone-update komt officieel pas in de herfst, maar Apple heeft al een voorlopige versie van besturingssysteem iOS 14 beschikbaar gesteld.

Met iOS 14 krijgt de iPhone een behoorlijk aantal nieuwe functionaliteiten, van hoe het beginscherm eruitziet tot nieuwe manieren om apps te gebruiken.

Ik heb de nieuwe versie van het besturingssysteem nu een dag gebruikt. Daarbij velen me een aantal dingen meteen op.

De belangrijkste wijziging is dat Apple veel meer doet om de enorme hoeveelheid apps op het beginscherm beter te organiseren, en ook om snel toegang te krijgen tot bepaalde onderdelen van apps.

Lees ook op Business Insider

Dit zijn de grootste veranderingen die ik tot nu toe heb opgemerkt in iOS 14.


Widgets maken mijn beginscherm een stuk handiger.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Apple heeft de widgets in iOS 14 duidelijk verbeterd en brengt de iPhone daarmee eindelijk dichter bij het niveau dat Android al jaren lang weet te leveren.

De widgets hebben een nieuw ontwerp gekregen, kunnen in meerdere formaten getoond worden en laten meer gegevens zien. Maar het allerbeste is dat je ze eindelijk naar je beginscherm kan slepen en plaatsen.

Het belangrijkste voordeel daarvan is dat mijn beginscherm nu meer is dan alleen maar een plek voor mijn meest gebruikte apps. Door op mijn thuisscherm te kijken, zie ik nu in een oogopslag informatie als afspraken uit mijn kalender, de voortgang van mijn fitnessdoelstellingen en mijn to-do-lijst.

Een van de interessantste nieuwe widget-toepassingen is de Smart Stack, die bestaat uit een ‘stapel’ van verschillende widgets op elkaar. De keuze voor de widgets wordt gebaseerd op de apps die je het meest gebruikt. Voor mij zijn dat Foto’s, Weer, Agenda, Notities, Apple Maps en Music. De Smart Stack wisselt de widgets ook af, zodat je de hele dag door relevante informatie kan bekijken.

Ik was wel enigszins verbaasd over de automatisch geselecteerde widgets, omdat ik Foto’s, Agenda en Notities vaak gebruik, maar Apple Music en Apple Maps nauwelijks.


Ik heb eindelijk afscheid genomen van de overvolle app-pagina’s op mijn telefoon.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Het beginscherm heeft een nieuwe sectie gekregen: de App Library, een lijst met alle apps op je telefoon, automatisch geordend op type. In de korte tijd dat ik iOS 14 nu gebruik, heeft me dat veel makkelijker gemaakt om mijn enorme hoeveelheid aan apps te beheren.

Je iPhone maakt in de App Library automatisch mappen aan voor je apps,  met categorieën als sociaal, productiviteit en nuttige toepassingen, naast mappen voor aanbevolen apps en apps die je onlangs hebt geïnstalleerd.

Naast deze mappen laat de App Library je ook door al je apps scrollen in een lijst op alfabetische volgorde.

Het beste nieuws is dat je eindelijk kan kiezen om bepaalde app-pagina’s te verbergen en dat nieuw geïnstalleerde apps rechtstreeks kunnen worden doorgestuurd naar de App Library.

Daardoor voelt de iPhone veel minder vol aan. Ik heb in totaal 12 app-schermen op mijn telefoon. Op twee schermen met veel gebruikte apps na, heb ik ze allemaal verborgen. 


De Berichten-app ziet er netter uit nu ik belangrijke berichten kan vastpinnen.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Het beoogde doel van iOS 14 om de telefoon beter te organiseren wordt absoluut bereikt in de Berichten-app.

Je kan met het nieuwe besturingssysteem berichten bovenaan vastpinnen, zodat je niet langer helemaal door de app hoeft te scrollen om belangrijke chats terug te vinden.

Dat bespaart me een hoop tijd bij het zoeken naar mensen die ik vaak berichten stuur. Ik ging nooit door mijn hele berichtengeschiedenis heen, maar begon gewoon een nieuw bericht. Maar nu ik boven aan de app berichten kan vastpinnen zie ik belangrijke gesprekken meteen als ik Berichten open.

De Berichten-app krijgt ook een andere toepassing die het makkelijk maakt om gesprekken te beheren: Mentions voor groepsconversaties. Dat betekent dat je in een langlopende groepschat ervoor kan kiezen om alleen notificaties te krijgen als iemand je specifiek noemt in een bericht.


Inkomende telefoonoproepen zijn minder opdringerig.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Apple introduceert in iOS 14 ook een nieuwe gebruikerinterface voor inkomende telefoonoproepen.

In plaats van het hele scherm te vullen – wat behoorlijk irritant kan zijn – zie je alleen aan de bovenkant van het scherm een melding die qua vormgeving vergelijkbaar is met een banner.

Je kan je iPhone ook gewoon blijven gebruiken als je een inkomend gesprek beantwoordt. Dat kan handig zijn als je een onverwacht telefoontje krijgt op het moment dat je net op de verzendknop wilde drukken voor een e-mail.


Het wordt makkelijker om foto’s te nemen in de nachtmodus van de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Als je een iPhone 11 of een iPhone 11 Pro hebt, heb je misschien gemerkt dat foto’s vaak bewogen zijn in de nachtmodus.  

Apple ondervangt dat in iOS 14 met een toepassing die je helpt je telefoon stabiel te houden tijdens het maken van de foto. Die nieuwe indicator bestaat uit een soort kruis in het midden van het scherm.

Ik heb dat geprobeerd met iOS 14 op een iPhone 11 Pro Max en met iOS 13 op een iPhone 11 Pro. Ik merkte dat de nieuwe indicator het makkelijker maakt het shot gecentreerd te houden, zeker als je met één hand fotografeert.


Over het algemeen voelt het alsof dagelijkse handelingen, zoals het versturen van berichten en het checken van het weer, sneller gaan door de veranderingen. Maar je vraagt je ook af waarom Apple deze verbeteringen niet al veel eerder heeft doorgevoerd.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Tot dusverre voelt iOS 14 als een welkome update die vrijwel alles wat ik op mijn telefoon doe, soepeler laat verlopen; van het checken van het nieuws en het weer tot het vinden van apps en het versturen van berichten.

Maar echt heel nieuwe toepassingen zijn het niet. Zeker bij de widgets krijg je het gevoel dat Apple eigenlijk alleen maar de achterstand op Android probeert goed te maken.

Toch is er wel een aantal aspecten van iOS 14 dat in dat in de toekomst de manier waarop we onze telefoons gebruiken, kan veranderen. Zo kunnen App Clips ons bijvoorbeeld helpen het aantal apps dat we installeren te verminderen.

En de nieuwe privacybescherming in iOS 14 dwingt appontwikkelaars om meer informatie te verstrekken in de App Store over de manier waarop ze omgaan met de gegevens die ze verzamelen.

Maar wat vooral beklijft, is de verandering aan het beginscherm, die van iOS 14 de belangrijkste update in jaren maakt.

Lees meer over smartphones: