• Een vooraanstaand adviesbureau heeft er bij beleggers in Apple op aangedrongen om tegen het beloningspakket voor topman Tim Cook voor het jaar 2021 te stemmen.
  • Apple wil de topman een totale beloning van bijna 100 miljoen dollar geven, waarbij hij deels in aandelen wordt uitbetaald.
  • Het beloningspakket van de topman bedraagt 1447 keer de gemiddelde beloning van werknemers bij Apple.
  • Lees ook: 10 jaar geleden werd Tim Cook CEO van Apple – dit is kenmerkend voor zijn leiderschapsstijl

Een vooraanstaand adviesbureau dringt er bij aandeelhouders van Apple op aan om tegen een beloningspakket van bijna 100 miljoen dollar voor CEO Tim Cook te stemmen.

In een deze week verstuurde brief geeft Institutional Shareholder Services (ISS) aan dat het “aanzienlijke zorgen heeft over de opzet en omvang” van de hoeveelheid aandelen die Apple aan de topman wil toekennen, meldt persbureau Reuters.

Het bedrijf vraagt aandeelhouders om tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Apple in de eerste week van maart tegen het beloningspakket van Cook te stemmen.

Cook zou over het fiscale jaar 2021 voor een bedrag van 82,3 miljoen dollar aan aandelen ontvangen bovenop zijn jaarsalaris van 3 miljoen dollar. Dat blijkt uit de gegevens die Apple bij de Security and Exchange Commission indiende. De laatste keer dat hij een aandelenbeloning kreeg was in 2011. Die was aanzienlijk groter, want toen kreeg hij voor 384 miljoen dollar aan aandelen.

De CEO heeft ook recht op 12 miljoen dollar aan prestatiegebonden beloningen. Daarnaast krijgt de topman ook nog eens 1,3 miljoen dollar voor beveiliging, privéjets, een vakantiepakket van 23.000 dollar en wordt hij gecompenseerd voor andere uitgaven.

Volgens het dossier bedraagt het hele salarispakket 98,7 miljoen dollar. Dat is liefst 1447 keer de gemiddelde beloning van werknemers bij Apple. Die ligt op 68.254 dollar bruto per jaar.

ISS beweert dat aan ten minste de helft van Cooks pakket voor 2021 "geen prestatiecriteria zijn gekoppeld." Het adviesbureau merkt ook op dat de uitgaven voor de beveiliging van Cook en privéjets "aanzienlijk hoger" zijn dan die van vergelijkbare bedrijven, meldt de Financial Times.

Bestuur van Apple kan gewone aandeelhouders negeren

Bedrijven als ISS worden gereguleerd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC en geven aanbevelingen aan aandeelhouders en beleggers over hoe ze moeten stemmen. Gewone aandeelhouders van Apple kunnen echter louter adviserend stemmen. Het bestuur van de onderneming kan niet gedwongen worden om actie te ondernemen, aldus de Financial Times.

Toch paste Apple de beloning van Cook in 2013 aan door prestatiecriteria toe te voegen aan de helft van het pakket. Dit gebeurde nadat een derde van de aandeelhouders tegen een verhoging van zijn beloning in dat jaar stemde.

Dit keer is de situatie anders. Apple beweert in de stukken die bij de Amerikaanse beurstoezichthouder zijn ingediend, dat de doelen voor de omzet en winst in 2021 "aanzienlijk zijn overschreden." Het bestuur vindt dat Cook daarvoor extra beloond moet worden.

Cook, een miljardair die belooft al zijn rijkdom voor zijn dood aan liefdadigheid te schenken, is niet de enige CEO van een techgigant die de afgelopen jaren een aanzienlijk beloningspakket ontving.

Sundar Pichai, CEO van Google's moederbedrijf Alphabet, kreeg eerder 281 miljoen dollar aan beloning voor het jaar 2019, blijkt uit stukken die Alphabet bij de SEC indiende.

LEES OOK: Tim Cook zegt dat hij cryptovaluta bezit, maar hij verwacht niet dat Apple ze gaat accepteren als betaalmiddel