Apple heeft topman Tim Cook afgelopen jaar bijna 100 miljoen dollar betaald voor zijn diensten, omgerekend zo’n 88,5 miljoen euro. Dat blijkt uit officiële documenten die het techconcern bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC indiende. Het grootste deel van dat bedrag bestaat uit aandelenopties.

Cook kreeg afgelopen boekjaar extra veel aandelen toegekend omdat hij Apple tien jaar leidde. In 2020 kreeg hij bijvoorbeeld een totale beloning van nog geen 15 miljoen dollar.

Het basissalaris van Cook is al jaren 3 miljoen dollar. Daarnaast kreeg hij 12 miljoen dollar omdat Apple bepaalde doelen voor omzet en operationele winst behaalde. Aan aandelenopties kreeg hij nog eens meer dan 82 miljoen dollar.

Verder betaalde Apple nog zo'n 1,4 miljoen dollar voor onder meer de beveiliging van Cook en het gebruik van privévliegtuigen. Van het bestuur van Apple moet Cook sinds 2017 voor al zijn reizen, zowel zakelijk als privé, gebruikmaken van een privévliegtuig en daar betaalt het techconcern dus ook voor.

Van de aandelenopties die Cook de afgelopen jaren kreeg, kwamen ruim 5 miljoen aandelen beschikbaar om te verkopen. Die waren 754 miljoen dollar waard. Daarbij gaat Apple uit van de dagkoers op het moment dat de aandelen vrijvielen, maar inmiddels is de koers van het aandeel Apple verder gestegen. Maandag werd Apple als eerste beursgenoteerde bedrijf 3000 miljard dollar (omgerekend 2650 miljard euro) waard.

Cook heeft al eerder aangegeven het grootste deel van zijn rijkdom aan goede doelen te willen schenken. Naar verluidt is de 61-jarige Apple-topman daar ook al mee bezig.

LEES OOK: Apple is het eerste bedrijf op Wall Street dat meer dan $3.000 miljard waard is, meer dan de gehele Britse economie