De coronacrisis heeft gezorgd voor een sterke tweedeling op de beurs tussen sectoren.

De grote Amerikaanse techbedrijven trekken de kar, terwijl olie- en gasbedrijven in de hoek zitten waar de klappen vallen.

De marktwaarde van Apple is ruim 1.500 miljard dollar. Dat is meer dan 2 keer zo veel als de 5 grootste westerse olie- en gasbedrijven.

De coronarisis heeft geleid tot een enorme kloof op de beurs tussen sectoren die zwak of juist heel sterk presteren.

Een mooi voorbeeld is de discrepantie tussen de grote Amerikaanse techbedrijven – Apple, Microsoft, Amazon, Google en Facebook – aan de ene kant, en olie- en gasgiganten aan de andere kant.

Met miljoenen werknemers die de afgelopen maanden door lockdowns thuis moesten werken en de enorme terugval van het reisverkeer, is de afhankelijkheid van technologie alleen maar toegenomen: internet is belangrijker dan ooit als communicatiekanaal, zowel privé als zakelijk; en online shoppen heeft een enorme impuls gekregen.

Op de beurs hebben beleggers vol ingezet op de vijf grote Amerikaanse techbedrijven. Dat leidt tot het volgende plaatje:

  • Apple: marktwaarde $1.512 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: 20%
  • Microsoft: marktwaarde $1.485 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: 24%
  • Amazon: marktwaarde $1.337 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: 45%
  • Alphabet (Google): marktwaarde $910 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: 6%
  • Facebook: marktwaarde $684 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: 17%

Van de grote vijf is Apple momenteel de nummer één met een astronomische beurswaarde van meer dan 1.500 miljard dollar.

Om daar een beetje gevoel voor te krijgen, kun je bekijken hoe de waarde die beleggers toekennen aan Apple zich verhoudt tot die van grote olie- en gasbedrijven.

Olie- en gasbedrijven blijven achter bij big tech op de beurs

Olie- en gasbedrijven hebben het zwaar te verduren in de coronacrisis door de terugval van de vraag naar energie. In eerste instantie leidden de lockdowns in veel landen tot een gigantische daling van het transport. Maar ook in de 1,5-metermaatschappij is het energieverbruik lager dan gebruikelijk.

Het grootste olie- en gasbedrijf ter wereld is Saudi Aramco, met een marktwaarde van ongeveer 1.750 miljard dollar. Maar Aramco wordt gecontroleerd door de Saudische overheid en is daarmee niet een partij die op wat voor wijze dan ook gekocht zou kunnen worden op de vrije markt.

We kijken hieronder naar de top 5 van westerse olie- en gasbedrijven in de wereld. Hierbij is de beurswaarde van de Europese energiebedrijven Shell, Total en BP omgerekend naar dollars, waarbij voor Shell de gezamenlijke waarde van de in Amsterdam en Londen genoteerde aandelen is genomen.

Het plaatje ziet er als volgt uit.

  • ExxonMobil: marktwaarde $197 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: -34%
  • Chevron: marktwaarde $173 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: -24%
  • Royal Dutch Shell: marktwaarde $145 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: -39%
  • Total: marktwaarde $103 miljard: koersrendement 2020 t/m 20 juni: -27%
  • BP: marktwaarde $80 miljard; koersrendement 2020 t/m 20 juni: -37%

Tel je de beurswaarde van de vijf grootste westerse olie- en gasbedrijven bij elkaar op, dan kom je uit op een bedrag van zo'n 700 miljard dollar, ofwel 625 miljard euro.

Bij elkaar bedraagt de beurswaarde van ExxonMobil, Chevron, Shell, Total en BP dus minder dan de helft van de waardering van Apple.

LEES OOK: Beleggen in coronatijd: pas op voor misleidende beursrally’s en andere psychologische valkuilen