Apple halveert haar commissie op verkopen in haar eigen appwinkel voor bedrijven met een omzet tot 1 miljoen dollar.

Voor die ondernemingen wordt vanaf 1 januari 15 procent commissie gerekend. Nu is dat nog 30 procent.

De App Store ligt al langer onder vuur. Zo klaagden onder andere Facebook en Spotify over het commissiebeleid.

Ontwikkelaar Epic Games, de maker van het spel Fortnite, vindt dat Apple met de winkel een illegaal monopolie beheert en zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.

Apple halveert de commissie die het op verkopen in de eigen App Store rekent voor bedrijven met een omzet tot 1 miljoen dollar. Voor die ondernemingen rekent de maker van de iPhone vanaf 1 januari 15 procent commissie in plaats van de huidige 30 procent.

Volgens Apple geldt het nieuwe percentage voor de meeste ontwikkelaars die software aanbieden in de winkel van het bedrijf. Naar eigen zeggen is het bedoeld als steun in de rug voor de ondernemingen tijdens de coronacrisis.

Over de App Store is de laatste tijd veel te doen. Zo klaagde Facebook over het commissiebeleid van Apple. De socialemediareus wilde onderhandelen over een lagere afdracht voor betaalde livestreams voor bijvoorbeeld yogalessen. Dit om kleine ondernemers te ontzien die zijn getroffen door de coronacrisis.

De Europese Commissie doet onderzoek naar de App Store naar aanleiding van een klacht van Spotify. De Zweedse muziekstreamingdienst vindt het oneerlijk dat het 30 procent moet afdragen aan Apple als iemand een abonnement afsluit op iOS, terwijl Apples eigen muziekdienst daar niet aan hoeft te voldoen.

Maker Fortnite naar de rechter om App Store

Ontwikkelaar Epic Games stapte naar de rechter omdat de spelletjesmaker vindt dat Apple met de winkel een illegaal monopolie beheert en zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Het is ontwikkelaars niet toegestaan ​​hun apps beschikbaar te stellen via eigen websites.

In augustus verwijderde Apple het spel Fortnite van Epic Games uit de appstore. Dit gebeurde een paar uur nadat Epic met een nieuw betaalsysteem was gekomen voor mobiele spelers, waarmee de commissie aan Apple werd omzeild.

LEES OOK: Fortnite komt voorlopig niet terug in de App Store, maar maker Epic Games mag zijn licentie houden