Vakbond CNV wil een betere pensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. Zo’n twee miljoen mensen denkt nu het pensioen niet te gaan halen met hun huidige baan. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakbond onder ruim 3.100 leden ouder dan 45 jaar. Volgens de vakbond gaat het om bijna de helft van de werkenden van boven die leeftijd.

CNV neemt met hun oproep een voorschot op de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) die het mogelijk maakt voor mensen met een zwaar beroep om al voor de pensioengerechtigde leeftijd te stoppen. Die regeling loopt op 1 januari 2025 af, maar de vakbond wil een structurele verlenging.

De RVU moet als het aan CNV ligt niet alleen verlengd, maar ook verruimd worden.

De 1.200 euro netto per maand waarin de regeling voorziet is voor driekwart van de ondervraagden te laag om eerder te kunnen stoppen. De vakbond wil dat dit bedrag, mede met de hoge inflatie in gedachten, naar minimaal 1600 euro netto per maand gaat.

"Nu de AOW-leeftijd weer opnieuw stijgt, komt een groeiende groep in de knel", zegt CNV-vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar Patrick Fey. Volgens hem gaat het om mensen die vaak jong begonnen met werken en zwaar werk doen. "Het is onacceptabel dat metselaars, monteurs en zorgmedewerkers doorwerken tot ze er - soms letterlijk - bij neervallen."

AOW-leeftijd vanaf 2024 op 67 jaar

De verhoging van de AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting. Voor dit jaar is de AOW-leeftijd vastgesteld op 66 jaar en 7 maanden. In 2023 stijgt dat naar 66 jaar en 10 maanden.

Van 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar. Daarna zal de AOW-leeftijd per jaar dat we langer leven met 8 maanden stijgen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de prognose voor de levensverwachting van 65-plussers afgelopen maand verhoogd. Dat leidt waarschijnlijk in 2028 tot een verhoging van de AOW-leeftijd. Die stijgt in dat jaar naar verwachting naar 67 jaar en 3 maanden.

LEES OOK: Pensioenfonds Detailhandel gaat de pensioenen in 2023 met 10% verhogen om inflatie te compenseren