• Ook Pensioenfonds Detailhandel gaat komend jaar de pensioenen verhogen om de inflatie te kunnen compenseren.
  • Het fonds schroeft de oudedagsuitkering met 10 procent op, wat flink is in vergelijking met de verhogingen van veel andere fondsen.
  • De verhoging is mogelijk geworden door de gestegen rente. Daardoor hoeven pensioenfondsen minder grote reserves aan te houden.
  • Lees ook: Vijf vragen over inflatie en je toekomstige pensioen

Pensioenfonds Detailhandel gaat de pensioenen van gepensioneerde winkelmedewerkers volgend jaar met 10 procent verhogen. Het fonds maakte naar eigen zeggen een afweging tussen de noodzaak om voldoende reserves aan te houden en de wens om de hoge inflatie te kunnen compenseren.

“Het is belangrijk voor onze deelnemers dat we de pensioenen in deze onzekere economische tijd kunnen verhogen”, aldus werknemersvoorzitter van Pensioenfonds Detailhandel Selma Skalli. “Steeds meer mensen voelen bij de dagelijkse uitgaven de stijgende prijzen in hun portemonnee. Een goed pensioen moet meegroeien met de prijzen.”

De afgelopen tijd maakten verschillende pensioenfondsen al verhogingen bekend. Bouwpensioenfonds bpfBOUW geeft gepensioneerden ruim 14,5 procent erbij, terwijl Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) de oudedaguitkering met 6 procent verhoogde, na een verhoging met 2,7 procent in oktober.

Pensioenfonds Metaal & Techniek verhoogt de pensioenen met 4,2 procent. Dat fonds verhoogde de pensioenen in oktober ook al, toen met zo’n 1,3 procent.

Verhoging pensioen: stijging rente helpt

De mate waarin pensioenfondsen verhogingen van de uitkeringen kunnen toezeggen hangt af van de zogenoemde dekkingsgraad die de verhouding tussen de bezittingen en de som van alle uitkeringsverplichtingen weergeeft.

Dit jaar mogen pensioenfondsen de pensioenen verhogen bij een beleidsdekkingsgraad hoger dan 105 procent. Dit betekent dat er tegenover elke euro aan uitkeringsverplichtingen 1,05 euro aan bezittingen moet staan. Deze regels zijn aangepast, vooruitlopend op de regels zoals die ook in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaan gelden.

De verbetering van de beleidsdekkingsgraad die dit jaar bij veel pensioenfondsen is opgetreden, heeft een aantal oorzaken. Aan de bezittingenkant is door de zwakke beurs sprake van dalende vermogens, omdat aandelen minder waard worden. Ook de waarde van obligaties in de beleggingsportefeuille daalt door de stijgende rentes.

Aan de andere kant zorgen diezelfde stijgende rentes ervoor dat de last van alle toekomstige uitkeringsverplichtingen minder zwaar drukt, omdat de waarde van toekomstige uitkeringen gerekend in huidige euro's lager is. Dit laatste effect weegt zwaarder dan de daling van het vermogen aan de bezittingenkant. Hierdoor is de dekkingsgraad bij veel pensioenfondsen in 2022 verbeterd.

LEES OOK: Uitkering voor variabel pensioen waarbij je deels blijft beleggen: 4 dingen die je moet weten