De regering van Antigua en Barbuda wil een superjacht met een waarde van 81 miljoen dollar, genaamd “Alfa Nero”, weghebben uit de haven. Het schip zou mogelijk toebehoren aan de Russische oligarch Andrej Goerjev.

Afgelopen dinsdag maakte de regering van de Caribische eilandengroep bekend dat het schip als “verlaten” is bestempeld. De autoriteiten willen het schip verkopen om openstaande rekeningen voor brandstof en voedsel te betalen, tenzij het alsnog wordt geclaimd door de eigenaar.

Premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda zei eerder deze week dat zijn regering een bod van ruim 50 miljoen dollar heeft ontvangen voor het superjacht, volgens de Daily Observer. Het schip heeft onder meer een fitnessruimte, een kapsalon en een infinity pool.

Een advocaat van Goerjev zei tegen Bloomberg dat het schip niet van de oligarch is. “We hebben de autoriteiten van Antigua ook laten weten dat meneer Goerjev geen eigenaar van de Alfa Nero is. Hij het schip sinds 2014 alleen af en toe gebruikt”.

Maar omdat het luxeschip hoge kosten heeft, zijn de autoriteiten van Antigua en Barbuda toch van plan het te verkopen als niemand voor 31 maart het eigendom opeist, aldus Bloomberg.

De autoriteiten willen de opbrengst van de verkoop van het jacht gebruiken om een schuld van 500 000 dollar aan de jachthaven van de Antigua Yacht Club voor brandstof af te lossen, aldus de Daily Observer. De rest moet worden gebruikt voor de ontwikkeling van Antigua en Barbuda.

Verlaten superjacht vormt risico voor Antigua en Barbuda

Premier Browne zei in een bericht op Facebook van 16 maart dat er geen geld meer is om de bemanning van het schip eten te geven. Inmiddels ligt de boot al ruim 18 maanden in het Caribische gebied.

Naast de onderhoudskosten vormt het jacht ook een risico voor de haven van Antigua, zei premier Browne. "Er kan van alles misgaan. Sommige deuren kunnen opengaan en het schip kan vollopen en zinken," zei Browne. Hij benadrukte daarnaast dat het jacht niet is verzekerd, wat ook voor de jachthaven een risico is.

"We hebben het over miljarden dollars aan schepen die in de haven liggen. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als dat schip in brand vliegt," zei Browne.

De haven van Falmouth, waar de Alfa Nero ligt, is volgens Boat International een hotspot voor luxejachten.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat de Alfa Nero aan Goerjev toebehoort. Die is volgens de Amerikaanse overheid een "naaste medewerker" van de Russische president Vladimir Poetin.

Goerjev is oprichter van kunstmestbedrijf PhosAgro en heeft een geschat vermogen heeft van 10 miljard dollar. Hij heeft te maken gekregen met sancties van de VS, het VK en de EU vanwege zijn vermeende banden met het Kremlin. Goerjev heeft tot dusver niet gereageerd op verzoeken tot commentaar van Insider.

LEES OOK: Mysterieus superjacht van $700 miljoen dat gelinkt wordt aan Poetin, heeft naar verluidt plots Britse bemanning – verdwenen crew zou van Russische veiligheidsdienst zijn