Een superjacht van 81 miljoen dollar dat in verband wordt gebracht met een Russische oligarch zal door de regering van Antigua en Barbuda worden geveild, aldus de Britse krant The Guardian.

De Alfa Nero werd in februari 2022 “achtergelaten” in de haven van Falmouth op Antigua. Het jacht dreigt een “risico” te worden voor het Caribische eiland, omdat het niet wordt onderhouden. Dat heeft minister van Informatie Melford Nicholas aangegeven.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de Alfa Nero in verband gebracht met aan Andrej Goerjev, een Russische oligarch die volgens het ministerie een “directe medewerker” is van president Vladimir Poetin. Goerjev werd afgelopen jaar door de VS, de Europese Unie en het VK op een sanctielijst geplaatst.

Goerjev is een van de rijkste personen van Rusland met geschat vermogen van ruim 10 miljard dollar, aldus persbureau Bloomberg. Hij richtte PhosAgro op, een toonaangevend Russisch chemiebedrijf.

De 81,2 meter lange Alfa Nero werd gebouwd door de Nederlandse superjachtenbouwer Oceanco en biedt plaats aan 12 gasten in zes hutten en 28 bemanningsleden, aldus Boat International. Het jacht beschikt onder meer over een zwembad en een fitnessruimte.

De regering van Antigua en Barbuda zegt dat de Alfa Nero zal worden geveild, als de eigenaar het jacht niet binnen 10 dagen nadat de verkoopberichten in de media zijn geplaatst, opeist.

The Guardian meldde dat Goerjev heeft ontkend de eigenaar te zijn van de Alfa Nero.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft in augustus gezegd dat de Alfa Nero een "geblokkeerd bezit" van Goerjev is en dat hij het jacht naar verluidt in 2014 voor 120 miljoen dollar heeft gekocht.

LEES OOK: Russische oligarchen houden niet alleen van hun superjachten – ze dienen voor de elite ook als statussymbool