De Chinese financiële dienstverlener Ant Group kreeg dit weekend te horen dat het bedrijf moet stoppen met kredietverstrekking en diensten als verzekeringen en vermogensbeheer.

Begin november hielden de Chinese autoriteiten nog een megabeursgang van Ant Group tegen, waarmee de financiële dienstverlener bijna 35 miljard dollar wilde ophalen.

Ant Group is nauw gelieerd aan online shoppingplatform Alibaba en diens oprichter Jack Ma.

De Chinese overheid wil dat de grote betalingsdienstverlener Ant Group stopt met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten.

De dochteronderneming van webwinkelconcern Alibaba moet zich volgens Beijing alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten, zoals de betaalapp Alipay.

Bestuurders van Ant Group moesten dit weekend verschijnen bij de Chinese centrale bank, waar ze te horen kregen dat het bedrijf een noodzakelijke “rectificatie” moet doen bij leningen, verzekeringen en vermogensbeheer. Daarmee werd gedoeld op het stoppen met die activiteiten. Ant Group moet nu zo snel mogelijk met een tijdschema komen voor de gewenste veranderingen.

Beursgang Ant Group gedwarsboomd door Chinese overheid

Er is nog niet gedreigd met het opbreken van Ant Group, maar die mogelijkheid hangt nu wel in de lucht.

Begin november hielden de Chinese autoriteiten nog onverwacht de megabeursgang van Ant Group tegen. De financiële dienstverlener wilde bijna 35 miljard dollar ophalen op de aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong, waarmee het de grootste beursgang zou zijn geworden.

De Chinese autoriteiten wezen bij het blokkeren van de beursgang op veranderingen in de regelgeving, zonder dit nader uit te leggen. Het was wel al bekend dat toezichthouders er problemen mee hadden dat Ant Group als financiële dienstverlener niet aan dezelfde strenge regels was onderworpen als banken.

Heeft Jack Ma de Chinese autoriteiten voor het hoofd gestoten?

Met de nieuwe stappen tegen Ant Group voert de Chinese overheid de druk verder op bij de grote technologieconcerns van het land.

Vorige week werd bekend dat de Chinese mededingingsautoriteiten een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba vanwege de verdenking van misbruik van zijn sterke marktpositie.

Alibaba en Ant Group komen uit de koker van de Chinese multimiljardair Jack Ma. Hij riep afgelopen oktober nog de woede van de Chinese overheid over zich af toen hij tijdens een speech zei dat een campagne van president Xi Jinping tegen te grote financiële risico's, de innovatie zou beperken.

LEES OOK: De Chinese overheid wil Jack Ma en Alibaba een kopje kleiner maken – dit is de reden