Google lanceert een nieuwe Android-functie, Nearby Share, die het mogelijk maakt om direct bestanden te delen tussen Android-apparaten.

De functie is het antwoord van Google op AirDrop van Apple, een systeem waar Android-fans al lang om vragen.

Nearby Share detecteert wanneer andere Android-toestellen in de buurt zijn en stelt gebruikers ook in staat om bestanden anoniem te delen, als ze dat willen.

Meerdere bronnen hadden de komst van de nieuwe functionaliteit al gelekt.

Google geeft Android-toestellen stilletjes een functie die Apple-apparaten al hebben: de mogelijkheid om snel onderling bestanden te delen. iPhones kunnen dit al met AirDrop.

Bij Android-apparaten gaat de functie Nearby Share heten. Die detecteert wanneer andere apparaten in de buurt zijn, zodat gebruikers inhoud kunnen delen zonder een aparte app te hoeven starten.

Wanneer Android-gebruikers de ontvanger selecteren, kiest de telefoon automatisch de beste manier om het bestand te delen, bijvoorbeeld via Bluetooth of wifi. Dat betekent dat Nearby Share ook werkt als je telefoon geen bereik heeft.

Je kunt er met Nearby Share ook voor kiezen om inhoud anoniem te verzenden en te ontvangen. Je kunt daarbij bepalen of je ‘onzichtbaar’ bent voor iedereen of slechts een deel van je adresboek.

Googles antwoord op AirDrop

Nearby Share is voor toestellen met Android 6.0 en hoger. Google Pixel- en Samsung-telefoons zullen de eerste zijn die de update krijgen. In de komende weken volgen andere telefoons, stelt Google.

De functie zal uiteindelijk ook beschikbaar zijn op Chromebooks, net zoals Apples AirDrop naast de iPhone ook werkt op iPads en Macs.

De deelfunctie was eerder al beperkt beschikbaar voor sommige Android-telefoons door het installeren van de bètaversie van Google Play Services.

Bron: Google
Bron: Google

Android had eerder geen echt alternatief voor AirDrop, dat eenvoudig op alle Apple-apparaten werkt. Er was wel een soort filesharing-systeem op basis van Near Field Communication (NFC) technologie. Maar 'Android Beam' werd verwijderd bij de Android 10-update van vorig jaar.

De nieuwe update volgt nadat veel Android-gebruikers vroegen om een alternatief voor het delen van bestanden, zoals Apple dus wel al had. Verschillende bronnen hadden al melding gemaakt van de nieuwe functie, maar Google bevestigt de komst van Nearby Share nu dus officieel.

Telefoonbouwers zijn inmiddels ook bezig met eigen systemen voor filesharing. De Chinese techgiganten Oppo, Vivo en Xiaomi kondigden een mogelijkheid aan om direct bestanden te delen tussen telefoons die door hun bedrijven zijn gemaakt. Samsung lanceerde met de Galaxy S20 ook al zijn eigen filesharing-systeem, Quick Share.

Lees meer over smartphones: