De gemeente Amsterdam wil een verhuurverbod instellen voor nieuwe koopwoningen. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat nieuwbouwwoningen worden opgekocht door beleggers en daarna voor veel geld worden verhuurd.

Dit verbod geldt niet alleen voor de eerste koper, maar ook voor de mensen die het huis daarna overnemen.

Wethouder Laurens Ivens van bouw in Amsterdam zegt dat de gemeente hiermee wil voorkomen dat Amsterdam onbetaalbaar wordt. “Het zou nog mooier zijn als we dit verbod ook bij bestaande woningen kunnen invoeren, maar daarvoor lijkt de wet gewijzigd te moeten worden.”

De gemeente onderzoekt nog wel of er een uitzondering kan worden gemaakt voor bijvoorbeeld familieleden. Amsterdam zegt eind dit jaar een concreet voorstel voor het verhuurverbod klaar te hebben.

Het liefst zou Ivens het verbod ook op bestaande woningen invoeren, maar het lijkt erop dat daar een wetswijziging in Den Haag voor nodig is. De gemeente onderzoekt daarom volgens stadszender AT5 hoe zo’n maatregel alsnog ingevoerd kan worden en wat de risico’s ervan zijn. Aan het einde van het jaar moet er een concreet voorstel liggen.

Lees meer over de huizenmarkt: