• Het Amerikaanse bedrijf PureGreen is bezig met de plannen voor honderd bioreactoren voor de productie van ‘groene kunstmest’ in Moerdijk, zo meldt Het Financieele Dagblad.
  • Pure Green werkt hiervoor samen met onder andere mestverwerker BMC Moerdijk, Slibverwerking Noord-Brabant, Green Switch (Van Iperen International) en Air Liquide
  • Het bedrijf gaat het belangrijkste ingrediënt voor de productie halen uit organisch afval zoals dierlijke mest en zegt daarmee een oplossing te hebben voor de stikstofcrisis.
  • Lees ook: Nederland haalt 15% energieverbruik uit hernieuwbare energie: omstreden biomassa heeft nog grootste aandeel, maar krimpt wel

Industrieterrein Moerdijk ligt in het vizier van Amerikanen. Het kunstmestbedrijf PureGreen zou vergevorderde plannen hebben om een honderdtal bioreactoren voor de productie van CO2-neutraal kunstmest te bouwen, schrijft het Financieele Dagblad.

Volgens de krant zou het in eerste instantie gaan om een investering van 10 miljoen euro, waarmee tien van de beoogde 100 reactoren gebouwd kunnen worden. Vervolgens wordt dit met stappen van tien uitgebreid. Het zou zelfs kunnen uitgroeien tot een project van 400 miljoen euro.

De Amerikanen werken op dit moment aan een intentieverklaring met partners mestverwerker BMC Moerdijk, Slibverwerking Noord-Brabant, Green Switch (Van Iperen International) en Air Liquide. De overheid komt niet in beeld, want de bouw zou zonder subsidie gedaan kunnen worden, aangezien het hier om een volledig winstgevende operatie gaat.

CO2-neutrale productie uit restmaterialen van landbouw en voedselindustrie

Bij de productie van normale kunstmest komt doorgaans zo’n 5 tot 10 kilo CO2 per kilo stikstof vrij, stelt Pure Green tegenover de krant. Maar dat is niet het geval bij de productie van het nitraatmestproduct dat PureGreen op de markt brengt. Het zou volgens het bedrijf volledig CO2-neutraal zijn.

En daarbij gaat het bedrijf nog verder, want het haalt de belangrijkste grondstof voor de productie, stikstof, uit een voorfase van het verwerken van organisch afval in biogasinstallaties en uit mest van kippen, varkens en koeien. Als Pure Green dit zou doen voor alle bedrijven in Nederland, zou het naar eigen zeggen de stikstofuitstoot met een derde kunnen verlagen. Daarmee zou het bedrijf kunnen bijdragen aan de oplossing van de stikstofcrisis.

Maar milieu-organisaties zijn het daar niet allemaal mee eens. Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB stelt tegenover het FD "groene kunstmest is fake." Hij is dan ook niet blij met de komst van de bioreactoren. Vollenbroek en andere milieuorganisaties zijn sceptisch, omdat voorgaande schone technologieën in de praktijk minder goed bleken te werken dan vooraf werd gedacht.

LEES OOK: Groene bedrijven verliezen nog regelmatig van grijze bedrijven bij aanbestedingen gemeenten en provincies: ‘Ik ben bang dat er niets verandert’, zegt duurzaamheidsexpert