• Jeff Bezos zal zich als machtige president-commissaris van Amazon vooral bezighouden met onomkeerbare beslissingen.
  • Dat zijn grote beslissingen die niet teruggedraaid kunnen worden, vergelijkbaar met het lopen door een eenrichtingsdeur.
  • Bezos draagt de dagelijkse leiding Amazon over aan Andy Jassy, het huidige hoofd van clouddivisie AWS.

Jeff Bezos treedt terug als CEO van Amazon, maar hij vertrekt niet bij de webwinkel en technologiereus die hij zelf oprichtte. Bezos blijft betrokken bij grote strategische beslissingen van het bedrijf die onomkeerbaar zijn.

De 57-jarige Bezos kondigde dinsdag aan dat hij executive chairman van Amazon wordt. Dat is binnen de Nederlandse verhoudingen vergelijkbaar met een machtige president-commissaris.

Andy Jassy, het huidige hoofd van de clouddivisie van Amazon (Amazon Web Services), wordt de nieuwe CEO van Amazon en krijgt dus de dagelijkse operationele leiding.

“CEO van Amazon zijn, is een zware verantwoordelijkheid die zijn tol eist. Als je zo’n verantwoordelijkheid hebt, is het moeilijk om je op iets anders te concentreren”, schrijft Bezos. Hij voegt hieraan toe dat hij meer tijd gaat besteden aan filantropie, maar ook aan zijn twee andere bedrijven: The Washington Post en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Hoewel Bezos de dagelijkse leiding van Amazon overdraagt aan Jassy, zal hij nog steeds “betrokken zijn bij belangrijke beslissingen van Amazon.” Diverse Amazon-bestuurders zeiden dit dinsdag meerdere malen tijdens een conference call van Amazon over de bedrijfsresultaten.

‘Jeff krijgt een nieuwe baan’

“Jeff gaat niet weg, hij krijgt een nieuwe baan”, zei financieel directeur van Amazon Brian Olsavsky in een toelichting.

“Hij zal betrokken zijn bij grote ‘one-way-door’-beslissingen, zoals wij die noemen. ‘One-way-door’ staat voor belangrijke beslissingen die onomkeerbaar zijn. Dat zijn zaken als overnames en strategie, zoals het betreden van de boodschappenmarkt”, aldus Olsavsky. “Jeff is daar altijd bij betrokken geweest en hierop concentreert hij zich ook in zijn nieuwe rol.”

Olsavsky voegde hieraan toe dat Amazon “erg blij is dat Jeff en Andy nieuwe perspectieven krijgen” en dat Jassy de kans krijgt om zijn stempel op Amazon te drukken.

‘One-way-door’-beslissingen

Bezos heeft in het verleden vaker gesproken over de ‘one-way-door’-beslissingen. In zijn jaarlijkse brieven aan aandeelhouders uit 1997 en 2016 beschrijft Bezos zijn methode om onderscheid te maken tussen twee soorten beslissingen.

Het ene type is als het wandelen door een normale deur. Als je niet blij bent met je keuze, kan je altijd weer door die deur teruglopen. Het feit dat je iets kunt terugdraaien, betekent dat je dit soort beslissingen makkelijker kunt nemen, en hier ook ruimte hebt voor experimenteren en innovatie.

De andere soort beslissing is als een eenrichtingsdeur: je kunt niet terug, als je er eenmaal doorheen bent. Dit betekent dat je heel voorzichtig moet zijn bij dit type beslissing, aldus Bezos.

Ook waarschuwde Bezos voor het nemen van te veel onherroepelijke beslissingen. “Het eindresultaat is traagheid, ondoordachte risico-aversie en onvoldoende experimenteren, met als gevolg minder innovatie”, schreef Bezos in 1997.

Lees meer over Jeff Bezos: