De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Amerikaanse techreus Amazon uitgekozen als een van de vijf bedrijven die een prototype voor het gebruik van een digitale euro mogen ontwikkelen. Het prototype van de Amerikaanse techreus moet zich richten op het gebruik van de digitale munt bij online winkelen.

Andere bedrijven die een prototype mogen ontwikkelen zijn het Spaanse CaixaBank, het Franse Worldline, het Italiaanse Nexi en het pan-Europese EPI. Elk van deze bedrijven zal zich richten op een prototype voor het gebruik van een een digitale munt in een andere specifieke context.

In totaal waren er 54 aanmeldingen voor het ontwikkelen van een prototype na een oproep voor inzendingen in april.

De ECB noemt de prototype-fase een belangrijk onderdeel van de twee jaar durende onderzoeksfase naar de mogelijkheden van een digitale euro. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit onderdeel al in het eerste kwartaal van 2023 wordt afgerond, waarna de ECB ook haar bevindingen zal publiceren.

Als de prototype-fase is afgerond betekent dit niet dat er daarna direct een digitale euro komt. De uiteindelijke ontwikkeling, bij een gunstig perspectief, is een meerjarenplan. In 2021 stelde ECB-president Christine Lagarde de centrale bank over vier jaar een eigen digitale munt zou kunnen hebben.

Een digitale munt biedt volgens de centrale bank mensen een makkelijkere toegang tot betalingen. Uiteindelijk moet een digitale munt innovatie stimuleren en er ook voor zorgen dat de euro een belangrijkere plek kan innemen in de wereld.

Lees meer over digitale munten: