Drones die pakketjes bezorgen zijn voor Amazon nog toekomstmuziek. Het bedrijf is nu bezig om robots ergens anders in te zetten: in distributiecentra.

Het haalde overal het nieuws: internetwinkel Amazon is van plan om voortaan pakketjes te laten bezorgen per onbemand vliegtuigje in plaats van met de post. Zo kun je bestellingen voortaan nog dezelfde dag in huis hebben.

Klinkt dat futuristisch? Het is technisch mogelijk. In China gebeurt het bijvoorbeeld al.

Toch zitten er nog heel wat haken en ogen aan het plan van Amazon, zoals Z24 vorige week al opschreef. Denk daarbij aan de Amerikaanse wetgeving, die zulke onbemande vluchten niet toestaat boven dichtbevolkte gebieden. En ook op de accuduur en de veiligheid van de drones valt nog het nodige aan te merken.

Robots in distributiecentra

Nee, zet die drones voorlopig maar uit je hoofd. Er is een andere plek binnen Amazon waar robots wel worden ingezet, schrijft The Wall Street Journal zondag. Op dit moment is de webgigant bezig de magazijnrobots te installeren van Kiva Systems, een bedrijf dat Amazon vorig jaar overnam voor 565 miljoen euro.

De robots besparen medewerkers een hoop gezoek en gesjouw. Je voert simpelweg in wat je wilt hebben en de robot gaat het halen. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe het systeem van Kiva precies werkt.

De magazijnrobots kunnen de distributiecentra van Amazon een stuk efficiënter maken, denkt analist Shawn Milne van Janney Capital Markets. Hij schat dat Amazon 334 tot 668 miljoen euro per jaar kan besparen door de robots in te zetten.

Het kan echter nog een aantal jaar duren voordat de elektronische sjouwhulpjes in alle magazijnen zijn geïntegreerd, doordat de distributiecentra volledig op menselijke medewerkers zijn ingericht. Het ombouwen kost tijd.

Interessanter is de mogelijkheid om het systeem te verkopen aan andere bedrijven, aldus Milne. Toen Kiva nog op eigen benen stond, rekende het tot 15 miljoen euro voor het installeren van de magazijnrobots.