Topman Jeff Bezos van internetreus Amazon is een publiek gevecht aangegaan met een Amerikaanse tabloid die naaktfoto’s van de rijkste man ter wereld zou willen publiceren. Bezos doet daarbij complotachtige suggesties.

Bezos heeft de Amerikaanse uitgever American Media beschuldigd van een poging tot afpersing. Het gaat daarbij om naaktfoto’s van Bezos waarover de krant National Enquirer beschikt. De National Enquirer is onderdeel van American Media.

De National Inquirer publiceerde afgelopen maand een artikel over een affaire tussen Bezos en de voormalige nieuwslezeres Lauren Sanchez. In contacten met Bezos hierover stelde de tabloid over naaktfoto’s van Bezos te beschikken.

Donderdag publiceerde Bezos een blogpost waarin hij stelt dat American Media heeft gedreigd de naaktfoto’s te publiceren, als Bezos niet zou stoppen met onderzoek naar de totstandkoming van het artikel over z’n affaire met Sanchez. “Ik heb ervoor gekozen om niet toe te geven aan afpersing en chantage, ondanks de beschamende persoonlijke consequenties waar ze mee dreigen.”

Lees meer: Dit is Lauren Sanchez, de vrouw die date met Jeff Bezos

Woordvoerders van American Media en Amazon waren niet meteen beschikbaar voor commentaar tegenover Business Insider.

Bezos suggereert politieke motivatie

American Media is eigendom van David Pecker, een ondernemer die president Donald Trump openlijk steunt. Bezos is op zijn beurt eigenaar van de krant The Washington Post, die regelmatig kritisch schrijft over Trump. Dit heeft geleid tot openlijke ruzies tussen Trump en Bezos.

Bezos heeft onderzoek laten doen naar publicatie van de National Inquirer door veiligheidsexpert Gavin de Becker. Die heeft eerder verklaard dat de tabloid "sterke politieke motieven" zou hebben om Bezos te schaden.

In zijn blogpost zegt Bezos niet letterlijk dat de National Enquirer een politiek gemotiveerde campagne tegen hem voert. Maar hij hint daar wel op door te zeggen dat het feit dat hij The Washington Post bezit, betekent dat "machtige mensen die in het nieuws komen, de verkeerde conclusie trekken dat ik hun vijand ben."

Bezos stelt ook dat het onderzoek dat hij heeft laten doen, een connectie suggereert tussen Pecker en Saudi-Arabië. Maar de miljardair wordt daarover niet concreet. "Om redenen die nog niet volledig duidelijk zijn, raakt vooral de Saudische connectie een gevoelige snaar."

Verder stelt Bezos dat zijn advocaten van mening zijn dat American Media niet het recht heeft om foto's van hem te publiceren.

Afgelopen maand maakte Bezos overigens bekend dat hij en zijn vrouw MacKenzie na 25 jaar gaan scheiden.

LEES OOK: MacKenzie Bezos verdient het om de helft van Jeff Bezos’ vermogen te krijgen, want zonder haar zou er geen Amazon zijn geweest