ANALYSE – Jeff Bezos, de rijkste man op aarde en oprichter van webwinkel Amazon, gaat scheiden van MacKenzie Bezos. Ze waren 25 jaar getrouwd.

Blijkbaar zijn ze getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden. En in de staat Washington, waar het paar woont, wordt het vermogen dat is verkregen tijdens een huwelijk waarvoor geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, gewoon 50-50 verdeeld.

Maar verdien je het om de helft te krijgen als je getrouwd bent met ’s werelds rijkste selfmade miljardair? Het vermogen van Bezos wordt geschat op grofweg 137 miljard dollar, ofwel 120 miljard euro.

In het geval van MacKenzie Bezos is het antwoord volmondig “ja!”. Want zonder haar zou er simpelweg geen Amazon zijn.

MacKenzie Bezos steunde Jeff bij het opzetten van Amazon

MacKenzie Tuttle en Jeff Bezos ontmoetten elkaar in 1992, toen ze allebei werkten voor hedgefonds D.E. Shaw.

MacKenzie studeerde af aan de universiteit van Princeton en werd onderzoeksassistent bij het bedrijf waar Bezos manager was. Haar kantoor was naast dat van Jeff. Drie maanden nadat ze begonnen met daten, in 1993, waren ze getrouwd.

Nog tijdens zijn periode bij D.E. Shaw kwam Bezos met het idee voor Amazon. MacKenzie heeft hem vanaf het begin gesteund, ondanks het grote risico dat zijn onderneming het niet zou redden (dat is tenslotte het lot van bijna alle startups).

Lees ook op Business Insider

Brad Stone schrijft in The Everything Store: “Indertijd was Bezos net getrouwd, had hij een comfortabel appartement aan de Upper West Side van Manhattan en een goedbetaalde baan. Hoewel MacKenzie zei dat ze hem zou steunen als hij zou besluiten om voor zichzelf te beginnen, was dit dus zeker geen gemakkelijke beslissing.”

Later zei MacKenzie in een gesprek voor nieuwszender CBS over deze periode: “Ik ben geen ondernemer. Dus wat me bij bleef toen hij over z’n idee vertelde, was de passie en het enthousiasme …als het om je partner gaat, iemand van wie je houdt: wat is er beter dan deel uitmaken van zo’n avontuur?”

Dus besloten Jeff en MacKenzie in 1994, op respectievelijk 30- en 24-jarige leeftijd, hun comfortabele leven op te geven.

Ze maakten een roadtrip dwars door de VS op zoek naar een nieuw huis en een hoofdkwartier voor Amazon. MacKenzie reed terwijl Bezos naast haar zat en een businessplan en inkomstenprojecties maakte. Uiteindelijk kwamen ze in Seattle terecht, nadat ze vanuit Texas hadden gereisd in een oude auto.

Al brainstormend kwam het paar samen op de naam ‘Amazon’, nadat ze bijna hadden gekozen voor een andere naam: Relentless.com. MacKenzie werd Amazons eerste boekhouder, terwijl ze eigenlijk aan de slag wilde met het schrijven van romans.

Ze deed heel wat andere noodzakelijke klusjes, zoals dat gaat bij de meeste startups: van het brengen van de boeken naar het postkantoor tot het beheren van de bankrekening. Ze ontmoette de vroege Amazon-belegger John Doerr en feestte met het team in Mexico na de beursgang van Amazon.

Rol als echtgenoot

Maar naast haar bijdrage aan het bedrijf staat de belangrijke rol die elke echtgenoot speelt in de carrière van een partner. Zowel topbelegger Warren Buffett als operationeel directeur Sheryl Sandberg van Facebook zeggen dat de belangrijkste carrièrebeslissing die je kunt nemen, draait om de persoon met wie je trouwt.

Buffett verwees hierbij niet alleen naar de offers die een partner doet om te zorgen dat de ander zich kan storten op een veeleisende carrière. “Trouw de juiste persoon”, zei hij op de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway in 2009. “Dat meen ik serieus. Het zal het grote verschil maken in je leven. Het zal je ambities vormen, en vele andere zaken.”

Zou Bezos zijn idee om een online boekwinkel te openen met zoveel passie hebben doorgezet als hij MacKenzie niet had ontmoet? Zou hij het plan op dezelfde manier hebben uitgevoerd, dezelfde mensen hebben aangenomen en hetzelfde soort risico’s hebben genomen met een andere partner?

Deze vragen zijn onmogelijk te beantwoorden. Maar het is niet heel vreemd om te denken dat iemands motivatie, houding en doelen worden beïnvloed door de belangrijkste persoon in zijn of haar leven.

Of een echtgenoot nu wel of niet wordt vermeld als een partner bij de oprichters van een bedrijf: in de praktijk werken veel paren als een team aan een grote onderneming en streven ze gemeenschappelijke doelen na.

Buffett heeft bijvoorbeeld gezegd dat hij zonder zijn eerste vrouw, Susie, die in 2004 stierf, zijn fortuin niet had opgebouwd. “Wat er met mij is gebeurd, zou zonder haar niet zijn gebeurd”, zei hij in een documentaire van HBO uit 2017.

En wat er met Bezos is gebeurd, zou niet gebeurd zijn zonder MacKenzie.

LEES OOK: Deze vrouw heeft naar verluidt de rijkste man ter wereld aan de haak geslagen – 6 dingen die je moet weten over Lauren Sanchez