• De Amerikaanes chipfabrikant Nvidia maakt woensdag na sluiting van de Amerikaanse aandelenmarkt de winst over het vierde kwartaal bekend.
  • De computerchips van het bedrijf spelen een cruciale rol bij het aandrijven van AI-taalmodellen zoals ChatGPT.
  • Het aandeel van Nvidia is de afgelopen 12 maanden met 230 procent omhooggeschoten.
  • Lees ook: AI-hype helpt hardwaremaker Nvidia – beurskoers 25% hoger na sterke winstsprong

Chipmaker Nvidia maakt woensdag na sluiting van de aandelenbeurzen in New York de financiële cijfers over het slotkwartaal van 2023 bekend.

De chipfabrikant speelt een sleutelrol in de razendsnelle groei van AI-tools. De grafische processoren (graphics processing units) van het bedrijf vormen het fundament waarop de software van AI-taalmodellen zoals ChatGPT draait.

Nvidia maakt ook deel uit van de “Magnificent 7“, het elitegroepje van Big Tech-aandelen dat profiteert van van de AI-hype. Maar zelfs daar springt het bedrijf boven de rest uit.

Het aandeel is de afgelopen 12 maanden namelijk met 230 procent omhooggeschoten. Met die prestatie heeft Nvidia de rest van de Magnificent 7 (Apple, Amazon, Google/Alphabet, Microsoft, Meta en Tesla) ver achter zich gelaten. Alleen Meta heeft in die periode vergelijkbare rendementen geboekt, met een stijging van 170 procent.

Toch is er een risico dat nog roet in het eten van de chipmaker kan gooien. Nieuwe regelgeving in China heeft de activiteiten van Nvidia in het land beperkt, een markt die in 2023 goed was voor 20 procent van de inkomsten.

Daarnaast is de vraag hoe houdbaar een hoge beurswaardering, als een aandeel in korte tijd zo spectaculair snel stijgt. Maar, de recente successen van de klanten van de chipmaker zouden weleens een teken kunnen zijn dat de groei houdbaar is.

De sterke winstresultaten van andere Big Tech-aandelen in de afgelopen weken, deels gevoed door hun investeringen in AI, ondersteunen het verdienmodel van Nvidia.

"Als AI de volgende industriële revolutie is, dan zouden we absoluut kunnen zien dat de waarderingsstijging van Nvidia doorzet", zegt onderzoeksdirecteur Kathleen Brooks van beursbroker XTB

Foto: Jeff Chiu/AP Photo

De cijfers die Nvdia woensdag naar buiten brengt kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de beurs. Bijvoorbeeld als het bedrijf plots tegenvallende resultaten boekt, dan zou dit kunnen leiden tot een bredere sell-off waarbij aandelen tot wel 10 procent dalen, aldus beursexpert Aruni Soni.

Een deel van het probleem is dat beleggers krap bij kas zitten, waardoor het voor hen moeilijker wordt om de dip te kopen als de markt keldert. Sommige beleggingsgoeroes voorspellen dat er dit jaar geld uit de Magnificent 7 zal wegvloeien. De vraag is daarom of beleggers Nvidia zullen blijven kopen.

LEES OOK: Sam Altman, de baas van ChatGPT-maker OpenAI, denkt groot - hij zoekt tot $7.000 miljard aan financiering voor eigen chipfabrieken