Google-moeder Alphabet heeft een belangrijk voordeel tegenover Microsoft in de race om artificial intelligence (AI), beweert de Amerikaanse techinvesteerder Gene Munster van vermogensbeheerder Deepwater Asset Management. Dit zou volgens hem liggen in de gigantische hoeveelheid zoekdata die Google bezit.

Google is ongeveer een decennium langer actief met zijn zoekmachine dan Microsoft met Bing is. Dat vertaalt zich in een groot voordeel voor Alphabet, zegt Munster. Hij verwacht dan ook dat het bedrijf de omzet met 18 procent gaat zien groeien volgend jaar, schrijft hij op Twitter.

Microsoft daarentegen is volgens Munster nog een “lichtjaar verwijderd” van wat het belooft op het gebied van AI.

“Het is een voordeel voor Google, niet alleen vanwege het verschil in waardering”, zei Munster woensdag op de Amerikaanse tv-zender CNBC. “Ik geloof dat Google’s 20-jarige voorsprong met zoekmachines zal leiden tot beter geïnformeerde beslissingen op het gebied van AI. We zien het nog niet terug in de huidige producten, maar ik denk dat dat vanzelf komt. Uiteindelijk denk ik dat het goed zal zijn voor de advertentie-inkomsten.”

Beide techgiganten presenteerden afgelopen dinsdag hun kwartaalresultaten. Het aandeel Microsoft werd daarop 4 procent minder waard, omdat de inkomsten uit zijn clouddienst Azure terugliepen en de winstverwachtingen voor de komende kwartalen beleggers teleurstelden.

Alphabet kwam juist met beter dan verwachte cijfers over de brug, waardoor het aandeel met 6 procent steeg.

Overigens zijn Microsoft en Alphabet niet de enige twee bedrijven die verwikkeld zijn in de AI-race. Andere grote namen als Nvidia, Tesla, Meta, Amazon en Apple hebben allemaal hun investeringen in AI flink opgeschroefd.

LEES OOK: De grote man achter ChatGPT promoot Worldcoin: een cryptoproject waarmee je kunt bewijzen dat je mens bent, in een wereld vol AI-tools zoals…ChatGPT