Worldcoin, een project van CEO Sam Altman van startup OpenAI, wordt maandag wereldwijd actief. Je kunt niet alleen de app te downloaden, maar jezelf ook als mens te laten registreren in 35 steden in twintig landen.

Worldcoin heeft twee grote doelen: een basisinkomen voor iedereen ter wereld en de mogelijkheid bieden om online te bewijzen dat je mens bent.

Voor het eerste streven is er nog geen concreet plan, maar het idee is dat de cryptomunt Worldcoin in ieder geval gebruikt kan worden om mensen te bereiken zonder tussenkomst van derde partijen. Hoe aardbewoners aan een basisinkomen moeten komen, ofwel een uitkering die waarschijnlijk toch door nationale overheden moet worden verstrekt, is nog volkomen onduidelijk.

Voor nu ligt de nadruk dan ook op bewijs leveren dat iemand een mens is, met een zogenaamd ‘World ID’, dat dus geregeld moet worden door een private organisatie als Worldcoin die persoonlijke data wil verzamelen via irisscans.

Altman denkt dat bewijs leveren van je menselijke identiteit steeds belangrijker gaat worden, nu artificial intelligence (AI) steeds meer invloed krijgt in de wereld. Daar draagt zijn bedrijf OpenAI, de maker van de door kunstmatige intelligentie aangestuurde vraagbaak ChatGPT, uiteraard zeer actief aan bij.

Mensen die graag willen bewijzen dat ze mens zijn, moeten zich melden bij een zogenaamde 'Orb'. Dit apparaatje in de vorm van een bol scant de iris van de persoon. Aan deze scan wordt niet alleen het bewijs dat iemand een mens is opgehangen, maar ook diens digitale identiteit.

Dat alles gaat volgens Worldcoin geheel privé, maar er wordt vervolgens niet specifiek ingegaan op de bescherming van privacy. Wel wordt duidelijk gemaakt dat privédata met derden wordt gedeeld die verbonden zijn aan Worldcoin.

Op dit moment zijn er meer dan twee miljoen mensen die zich hebben aangemeld voor een World ID, meldt de site van Worldcoin.

Scannen van de iris is een drempel voor Worldcoin

Het scannen van de iris van mensen is volgens Altman ook een probleem waar het bedrijf "vertrouwen in moet winnen", zegt hij tegenover The Financial Times. De CEO geeft toe dat mensen het raar vinden om hun ogen te laten scannen en dat dit een drempel kan zijn. Maar om deze weg te nemen, probeert Worldcoin naar eigen zeggen zo transparant mogelijk te zijn over hetgeen wat ze doen.

Worldcoin maak gebruik van een blockchain, ofwel een digitaal logboek waarop gegevens worden vastgelegd, en dit draait op de zogenoemde Polygon-blockchain. De technologie van dit platform is de afgelopen periode nogal in opspraak gekomen door onder andere het omvallen van cryptobeurs FTX en problemen met regulerende overheidsinstanties.

Worldcoin draait er overigens niet omheen dat het een winstgevende onderneming wil worden, ondanks de vermeend altruïstische insteek van het project. De onderneming houdt 20 procent van de uitgegeven cryptomunten achter en wil hiermee onder andere de ontwikkeling van nieuwe Orb's en het netwerk bekostigen.

De wereldwijde uitrol van Worldcoin vindt plaats nadat het project in de Verenigde Staten werd geblokkeerd. De Amerikaanse overheid treedt harder op tegen de ongereguleerde cryptosector, waaronder het project van Altman ook valt.

Maar volgens de ondernemer uit Silicon Valley is dit geen probleem. Worldcoin moet, zoals de naam al doet vermoeden, wereldwijd draaien. Daar is de VS in de ogen van Altman slechts een klein onderdeel van. "De VS is niet essentieel voor het succes van een project als dit", aldus Alman tegen de FT.

LEES OOK: ChatGPT-maker OpenAI wil niet naar de beurs – CEO Sam Altman wil de vrijheid houden om ‘heel rare’ beslissingen te nemen