Nu de race voor het Witte Huis echt op gang komt, worden Democratische ex-presidenten van stal gehaald. Barack Obama en Bill Clinton moeten Joe Biden helpen winnen.

Het drietal zal waarschijnlijk in maart of april al een ‘fundraiser’ houden, zo meldt de Amerikaanse tv-zender NBC News op basis van betrokkenen.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken uit te draaien op een rematch tussen huidig president Biden en voormalig president Donald Trump, die rivaal Nikki Haley vooralsnog ver achter zich laat in de Republikeinse voorverkiezingen.

Met de gezamenlijke fundraiser geven Obama en Clinton een signaal af dat Biden alle hulp nodig heeft die hij kan krijgen. Het is gebruikelijk dat het vertrouwen in een zittend president onder de 50 procent zakt, maar dat van Biden schommelde vorig jaar rond de 40 procent.

Sommigen achten de huidig president te oud voor een tweede termijn. Biden werd in november 81 jaar; Trump viert in juni zijn 78ste verjaardag.

"Er is echte focus en urgentie om ervoor te zorgen dat we Trump verslaan", vertelt een anonieme adviseur van Biden tegen NBC News. "Iedereen is het daarover eens. Dat dit evenement [de fundraiser van de drie Democratische (ex-)presidenten, red.] in zo'n vroeg stadium gehouden wordt, is daar het resultaat van."

Eerder deze maand drong Obama er bij Biden op aan dat hij z'n campagne moet opvoeren, om te voorkomen dat Trump weer aan de macht komt.

LEES OOK: Taiwan wordt ‘ingemaakt’ door China, als Trump opnieuw president van de VS wordt – dat blijkt althans uit een simulatiespel