Wat zou er gebeuren als de spanning tussen Taiwan en China in 2025 tot een kookpunt komt, tijdens een potentiële tweede termijn van Donald Trump als president van de Verenigde Staten?

Uit een oorlogssimulatie blijkt dat het conflict tussen de twee landen snel zou oplaaien – en eindigen met een nederlaag voor Taiwan.

Taiwan verliest in simulatie van conflict met China

“Taiwan werd ingemaakt”, zegt deskundige op het gebied van internationale betrekkingen Alexander Huang van de Taiwanese politieke partij KMT tegen de krant The New York Times.

KMT – voluit Kuomintang – is de grootste oppositiepartij in Taiwan. De partij is voorstander van meer toenadering tot China. De presidentskandidaat van de KMT verloor deze maand echter de verkiezingen in Taiwan van partijleider Lai Ching-te van regeringspartij DPP. Die staat juist een onafhankelijke koers ten opzichte van China voor.

De simulatie had eigenlijk drie uur moeten duren, maar werd volgens politiek expert Huang al na twee uur beëindigd zonder enig vuurgeweld.

Taiwan kon in de simulatie niet aan de hypothetische eisen van China en de VS voldoen. China eiste een tijdspad voor unificatie van de twee landen en de VS oefenden druk uit op Taiwan om meer geld aan het leger uit te geven.

Dit soort simulaties wordt doorgaans gebruikt om potentiële scenario's en strategieën uit te denken, mocht er een politiek-militair conflict ontstaan. De resultaten van de simulaties hebben overigens geen harde voorspellende waarde voor de toekomst.

De Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies voert ook regelmatig simulaties van potentiële conflicten uit. Volgens recente bevindingen van de denktank zouden de VS, Taiwan en Japan in de "meeste scenario's" China kunnen weerhouden van een directe militaire confrontatie met Taiwan.

Als er wel een oorlog uitbreekt tussen China en Taiwan, dan kan dat volgens diverse analyses grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Dit heeft alles te maken met de sleutelrol die Taiwanese bedrijven hebben in de mondiale toeleveringsketens van computerchips. Grootschalige ontregeling van de chipindustrie zou onder meer de Amerikaanse economie hard raken.

Houding van Trump in conflict tussen China en Taiwan lastig te voorspellen

Politieke analisten benadrukken dat het lastig te voorspellen is hoe Trump zich tijdens een mogelijke tweede presidentstermijn zou opstellen tegenover China en Taiwan.

"Trump is volledig onbetrouwbaar als bondgenoot dan wel opponent van China", gaf hoogleraar politieke wetenschappen en internationale betrekkingen van het US-China Institute van de University of Southern California eerder aan tegen Business Insider.

Trump heeft zich in interviews tot nog toe op de vlakte gehouden, als het ging om de vraag of hij als president Taiwan zou beschermen tegen een militaire dreiging vanuit China.

LEES OOK: Amerikaanse verkiezingen: dit betekent strijd tussen Donald Trump en Joe Biden voor de dollar