• Voormalig president Donald Trump heeft bij de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen van tegenkandidaat Nikki Haley.
  • President Joe Biden gaf aan dat hij verwacht het te moeten opnemen tegen Trump bij de presidentsverkiezingen van 5 november.
  • Haley krijgt het bij de volgende voorverkiezingen van de Republikeinen waarschijnlijk opnieuw zwaar tegen Trump.
  • Lees ook: Republikeinse voorverkiezingen: zo zou Nikki Haley Donald Trump kunnen verslaan (Engels)

De Amerikaanse president Joe Biden twijfelt er niet aan dat Donald Trump namens de Republikeinse Partij zal meedoen aan de komende presidentsverkiezingen.

Na Trumps overwinning tijdens de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire dinsdag zei Biden: “Het is nu duidelijk dat Trump de Republikeinse kandidaat zal zijn.” In de webshop van Bidens campagne verschenen ook direct T-shirts met de opdruk: ‘Samen zullen we Trump verslaan. Nogmaals’.

Trump lijkt in New Hampshire op een comfortabele overwinning uit te komen: na het tellen van driekwart van de stemmen staat hij op 54,2 procent tegenover de 43,7 procent van zijn tegenstander Nikki Haley. Alhoewel de voorverkiezing in New Hampshire maar een beperkte invloed heeft op de uiteindelijke keuze voor een kandidaat, wordt de eerste ‘primary’ wel gezien als een indicatie van de populariteit van politici.

Ook geven exit polls die tijdens de stembusgang worden uitgevoerd, inzicht in overwegingen van kiezers. Zo werd deelnemers aan de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire onder meer gevraagd wat zij vonden van de vele juridische problemen van Trump. 42 procent gaf aan hem niet geschikt te vinden voor het presidentschap als hij veroordeeld wordt in een van de strafrechtelijke procedures die tegen hem lopen.

Haley zei na de voorverkiezing in New Hampshire de strijd nog niet op te geven. De verwachting is dat zij het in komende voorverkiezingen in andere staten lastiger zal krijgen dan in het relatief gematigde New Hampshire.

Als Republikeinen Donald Trump nomineren als presidentskandidaat, zal Joe Biden daarvan profiteren, stelde Haley dinsdagavond in New Hampshire, waar zij de Republikeinse voorverkiezing verloor van Trump.

"Het slechtst bewaarde geheim binnen de politiek is hoe graag de Democraten het tegen Donald Trump willen opnemen", aldus de voormalig VN-ambassadeur, die aangaf haar strijd tegen Trump nog niet op te geven. "Een nominatie voor Trump betekent winst voor Joe Biden."

Trump haalde dinsdagavond uit naar Haley. Op zijn sociale medium Truth Social noemde hij haar beslissing het niet op te geven "krankzinnig" en in een overwinningsspeech zei hij onder meer dat ze "vreselijk had gefaald". In die toespraak beweerde Trump ook dat hij altijd heeft gewonnen in New Hampshire, zowel in de voorverkiezingen als tijdens de uiteindelijke presidentiële strijd. Dat is overigens niet waar: in 2016 verloor hij in de staat van Hillary Clinton en in 2020 van Joe Biden.

Vorige week won Trump ook de voorverkiezing in Iowa. De volgende gelegenheden voor Haley om stemmen binnen te halen zijn de voorverkiezingen in Nevada op 6 en 8 februari en op de Maagdeneilanden op 8 februari. Die stemrondes worden als minder bepalend gezien door het beperkt aantal afgevaardigden op de Maagdeneilanden en de afwijkende stemmethode in Nevada. Daar worden twee soorten verkiezingen gehouden; een zogenoemde primary - een door de staat georganiseerde stembusgang - waaraan Haley meedoet, en een caucus, een door de partij georganiseerde bijeenkomst waar wordt gestemd.

Trump schreef zich in voor de caucus, omdat alleen de uitslag daarvan meetelt voor de Republikeinse Nationale Conventie in juli, waar de uiteindelijke presidentskandidaat officieel wordt benoemd.

De eerstvolgende voorverkiezing waar Haley en Trump tegenover elkaar staan, is op 24 februari in South Carolina, de staat waarvan Haley van 2011 tot 2017 gouverneur was.

Biden wint zelf ook in New Hampshire

De Amerikaanse president Biden stond niet op het stembiljet van de voorverkiezingen in de staat New Hampshire. Toch kwam hij dinsdag bij de Democraten als winnaar uit de bus.

De Democratische Partij wilde de voorverkiezingen dit jaar aftrappen in de staat South Carolina, maar New Hampshire is er zo op gebrand de eerste te zijn, dat het in de wetgeving heeft vastgelegd dat het geen andere staat voor laat gaan als het gaat om 'primary's'. De stemming in Iowa eerder deze maand was een ander soort voorverkiezing en kon dus wel plaatsvinden voor die in New Hampshire.

De Democraten kozen er vervolgens voor de voorverkiezing in New Hampshire niet te erkennen. Belangrijkste kandidaat Biden stelde zich daarom niet verkiesbaar, maar stemmers in New Hampshire hadden de mogelijkheid zelf een naam aan hun biljet toe te voegen. Zo won Biden de voorverkiezing alsnog; met iets minder dan de helft van de veelal handgeschreven stemmen geteld, staat de president op 68 procent tegenover 20 procent voor de kandidaat op de tweede plaats, Dean Phillips.

Word een insider van de Amerikaanse presidentsverkiezingen: kies de wekelijkse, gratis nieuwsbrief van Business Insider