Voor veel vakantiegangers is een all-inclusive resort erg aantrekkelijk – en daar zijn goede redenen voor.

Doordat je budget van tevoren is bepaald, hoef je in principe geen cash of zelfs creditcards mee te slepen, en dat scheelt een hoop kopzorgen.

Als reisjournalist ben ik in tientallen all-inclusive resorts geweest in de Cariben, Mexico, de Maldiven en op vele andere plekken. Terwijl ik daar verbleef, zag ik dat veel gasten dingen over het hoofd zagen die hun vakantie een stuk fijner zouden maken.

Of je nu voor het eerst naar een all-inclusive resort gaat, of dat al eens gedaan hebt: dit zijn 9 fouten die je moet zien te vermijden.


1) Geen research doen voor het boeken

Sommige all-inclusive resorts hebben meer voorzieningen dan andere. Foto: Kelly Magyarics.

All-inclusive resorts zijn niet allemaal hetzelfde. Sommige resorts hebben geweldige zwembaden, terwijl de stranden tegenvallen; en bij andere is het precies andersom.

Sommige zijn uitermate geschikt voor families en hebben speciale kinder- en tienerclubs, terwijl andere resorts juist niet zijn ingesteld op kinderen.

Het feit dat alles is inbegrepen, is dus niet het enige waar je naar moet kijken. Bepaal wat je belangrijk vindt tijdens een vakantie, doe research en kijk door de slimme marketing en gelikte foto's op de website van het resort heen.


2) Niet kijken naar de verschillende arrangementen

De term "all-inclusive" betekent niet meer wat het vroeger betekende.

Tegenwoordig bieden sommige resorts extra luxe kamers en suites aan met bijvoorbeeld een speciale butler-service en eigen lounges, restaurants, zwembaden en stranden voor deze VIP-gasten.

Hoewel niet iedereen het geld heeft voor deze extra voorzieningen, kunnen ze wel zorgen voor een luxere vakantie met meer rust. Zeker als je in een druk resort bent waar gasten hun handdoek al voor het ontbijt op een ligstoel aan het zwembad of strand moeten leggen om zeker te zijn van hun plekje.


3) Geen reservering maken voor het diner bij het inchecken

Populaire restaurants zitten vaak vol tijdens piekuren. Foto: Kelly Magyarics

Misschien heb je wel verschillende restaurants om uit te kiezen, maar dat betekent niet dat je automatisch verzekerd bent van een tafeltje, zeker niet tijdens piekuren (onthoud dat iedereen om 19.30 uur wil eten).

Om teleurstellingen te voorkomen kun je het beste al bij het inchecken tafeltjes voor de populaire plekken reserveren, of zelfs al voor vertrek als dat mogelijk is.

Bedenk daarbij dat je soms ook maar een beperkt aantal reserveringen kunt maken voor à la carte-concepten, dus maak een goede keuze. Mijn advies is om de lokale keuken prioriteit te geven, want een steak of pasta kan je overal wel krijgen.


4) Je bord helemaal volscheppen bij het buffet zonder alle gerechten te hebben gezien

Bekijk eerst wat het buffet allemaal biedt. Kelly Magyarics

All-inclusive resorts staan vaak bekend om de uitgebreide buffetten die ze op elk moment van de dag bieden, met omeletten en versgeperst sap bij het ontbijt en lokale specialiteiten en hele keur aan desserts tijdens de lunch en het diner.

Een bord pakken en helemaal volscheppen voordat je hebt gekeken wat er allemaal is, is een echte beginnersfout. Je eet dan al snel te veel en het leidt ook tot het verspillen van eten.

Loop elke keer eerst even langs het buffet, want dat kan van maaltijd tot maaltijd en van dag tot dag anders zijn. En schep eerst een klein beetje op van iets dat je nog nooit eerder geproefd hebt.


5) Geen eigen drinkfles meenemen

Ik was vroeger stomverbaasd als gasten met hun eigen drinkfles naar de bar kwamen en vroegen die te vullen met hun favoriete drankje.

Ik vond hen te veeleisend en vond dat ze misbruik maakten van het concept "all-inclusive." Maar nu denk ik dat ze groot gelijk hebben.

Met een geïsoleerde drinkfles hou je je drankjes kouder en hoef je minder vaak op en neer te lopen naar de bar.

Bovendien is het ook beter voor het milieu dan plastic bekers voor eenmalig gebruik. Geef de barkeeper wel een fooi.

6) Geen fooien geven

Over fooien gesproken: ik ben me er zeer van bewust dat sommige resorts gasten aanmoedigen om "hun portemonnee thuis te laten."

Maar tenzij het resort waar je verblijft er een strikt beleid tegen voert, kunnen kleine fooien je vakantie flink aangenamer maken. Als je de barkeeper een fooi geeft bij de eerste keer dat je iets bestelt bij een drukke bar aan het zwembad of in de lobby, dan wordt je bij het tweede of derde rondje waarschijnlijk sneller geholpen.

Als je heel goed bediend werd tijdens het diner, dan is het een mooi gebaar om wat geld op tafel achter te laten. En vergeet ook de schoonmakers niet, die je kamer vrijhouden van zand en eindeloos je handdoeken vervangen.


7) Je drankjes verkeerd bestellen...

Je kunt heel veel verschillende drankjes krijgen in all-inclusive resorts, maar ze zijn lang niet allemaal even lekker. Foto: Kelly Magyarics

Niet alle drankjes in all-inclusive resorts zijn even lekker.

Ga naar de bar in de lobby, maar ze meestal de beste likeuren hebben staan. Maak je piña colada lekkerder door hem te bestellen met donkere rum in plaats van witte rum, waardoor hij meer smaak krijgt.

En als je Aperol of Campari in de bar ziet staan, dan kan je er verzekerd van zijn dat je een goede Spritz kan krijgen. En stel je eigen drankje met een laag alcoholpercentage samen door te vragen om een sauvignon blanc of rosé met prikwater, een beetje siroop en een schijfje citroen.

En probeer het lokale bier en de lokale wijn als dat beschikbaar is.

…of helemaal losgaan met fruitige cocktails

Een piña colada is echt heerlijk — Ik neem er graag eentje halverwege de ochtend en noem het dan grappend een "ontbijtsmoothie."

Maar als je bij de zwembadbar maar cocktails blijft bestellen, zit je aan het eind van de dag met duizenden calorieën en de volgende ochtend met een verschrikkelijke kater.

Als je door wilt blijven gaan, mix je alcoholische drankje dan met spa of neem een wijn-spritzer. En vergeet ook niet om gewoon water te nemen tegen al die hitte en zonneschijn.


8) Geen gebruik maken van de voorzieningen van zusterbedrijven

Sommige resorts zijn onderdeel van grotere complexen. Foto: Kelly Magyarics

Sommige resorts zijn onderdeel van nog veel grotere complexen, die door hetzelfde moederbedrijf worden uitgebaat.

Als er bij je vakantie een speciaal aanbod is inbegrepen om gebruik te maken van de voorzieningen van aanpalende complexen, vergeet dan niet dat je ook toegang hebt tot andere zwembaden, fitnesscentra, stranden en restaurants.

Door daar ook gebruik van te maken voorkom je verveling en kan het lijken alsof je je vakantie in meerdere hotels hebt doorgebracht.

9) Geen gebruik maken van gratis watersportartikelen

Terwijl het huren van een jetski, hoverboard of parasailing erg prijzig kan zijn, is het gebruik van paddelboard, kayaks, vlotten of zelfs een kleine zeilboot vaak inbegrepen bij een all-inclusive verblijf.

Vaak zie je ze hele dag op het strand liggen, zonder dat ze gebruikt worden. Dat is eigenlijk jammer.

Het is aan te raden dit gewoon te proberen. En als je toevallig in een resort bent waar watersport wél populair is, zet dan 's ochtends vroeg je naam op de wachtlijst.