De erven van het Duitse supermarktimperium Aldi Nord zijn verwikkeld in een strijd om miljoenenuitkeringen.

Belangrijkste twistpunt betreft uitkeringen aan Babette Albrecht, schoondochter van de overleden Aldi-patriarch Theo Albrecht, en haar kinderen.

Volgens Business Insider Deutschland ging het afgelopen jaar om 50 miljoen euro die uit een stichting is gehaald.

Zuinig, bescheiden, discreet: voor Theo Albrecht, de grondlegger van de supermarktketen Aldi Nord, waren dit principes die hij zijn hele leven predikte en in acht nam.

De man achter de succesvolle Duitse discounter gaf deze waarden ook door aan zijn zonen Theo en Berthold. De Aldi-principes golden zowel zakelijk als privé.

Tien jaar geleden stierf de patriarch van Aldi Nord op 88-jarige leeftijd. Slechts twee jaar later overleed ook zoon Berthold.

De overgebleven zoon Theo Albrecht junior wordt deze week 70 jaar. Hij is de laatste Albrecht die vecht voor de principes van zijn vader.

Lees ook: Dit is de familie Albrecht, de geheimzinnige erfgenamen van het Aldi-imperium die samen €34 miljard waard zijn

Het is een bittere strijd die al jaren wordt gevoerd bij Aldi Nord. Spil van de familietwist is Babette Albrecht, de weduwe van Berthold.

Babette en haar vijf kinderen zijn niet actief betrokken bij het bedrijf, maar laten zich via een aan Aldi Nord gelieerde stichting genaamd Jakobus al jaren miljoenen uitkeren. In de loop van de tijd is er zo'n 150 miljoen euro op de rekeningen van Babette en haar kinderen terechtgekomen.

Er woedt al geruime tijd een juridisch geschil over deze uitkeringen.

Theo Albrecht schreef verschillende brieven aan de kinderen van Babette, waarin hij hen vroeg de waarden van hun vader en grootvader niet te verloochenen. De emoties in deze familietwist zijn daarbij hoog opgelopen.

Betwiste uitkering van 50 miljoen euro na een verloren rechtszaak

Afgelopen jaar is kort gezegd het volgende gebeurd.

Babette en haar kinderen hebben in hoger beroep een rechtszaak verloren. De toezichthouder van de stichting Jakobus heeft hen vervolgens gevraagd geen geld meer uit te keren aan zichzelf, omdat dit illegaal zou kunnen zijn.

Maar afgelopen winter hebben Babette en vier van haar kinderen een nieuwe greep in de kas van de stichting gedaan. Volgens bronnen die Business Insider Deutschland sprak, ging het om de hoogste uitbetaling tot nu toe: de erfgenamen gunden zich een bedrag van 50 miljoen euro. Netto. De verschuldigde belasting op de bruto uitkering is door de stichting betaald.

Echter, in tegenstelling tot de vorige uitkeringen, bleef één kind van Babette dit keer met lege handen achter: Nicolay Albrecht. Hij profiteerde niet van de uitkering van 50 miljoen euro, naar verluidt vanwege een aanpalende familieruzie tussen Nicolay aan de ene kant en zijn moeder Babette en enkele zussen aan de andere kant.

De wraak van Nicolay

Afgelopen augustus nam Nicolay wraak: hij diende een klacht in bij het Duitse Openbaar Ministerie in Kiel tegen drie van zijn zusters en hun advocaat. Die worden beschuldigd van verduistering dan wel medeplichtigheid aan verduistering.

De zussen en hun advocaat willen hier geen commentaar op geven. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak opgepakt en zal nu waarschijnlijk het dossier van de toezichthouder van de stichting Jakobus nader bestuderen.

Degenen die Theo Albrecht goed gekend hebben, zijn waarschijnlijk opgelucht dat de grondlegger van Aldi Nord dit alles niet heeft hoeven meemaken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees meer over Aldi: