Ajax heeft donderdag uit geslagen positie de halve finales van de Europa League bereikt. Het elftal van trainer Peter Bosz had voldoende aan een nederlaag van 3-2 na verlenging.

Nick Viergever maakte in de 111e minuut bij een achterstand van 3-0 de bevrijdende treffer (3-1), waarna Amin Younes in de slotminuut van de extra tijd nog voor 3-2 tekende.

Ajax wankelde even in de openingsfase maar daarna leek er weinig aan de hand voor de nummer twee van de eredivisie, totdat Schalke 04 na rust binnen vier minuten tweemaal doel trof. Leon Goretzka (53e minuut) en Guido Burgstaller (56e minuut) passeerden doelman André Onana

Ajax wankelde en viel bijna om toen Joël Veltman in de tachtigste minuut met een tweede gele kaart van het veld moest. In de verlenging bracht Daniel Caligiuri de thuisploeg tot op de drempel van de halve finale (3-0). Viergever en Younes zorgden er echter voor dat Ajax na twintig jaar weer een Europese halve finale mag voetballen.

Bosz: karakter getoond

Trainer Peter Bosz was donderdagavond apetrots op zijn spelers van Ajax. “We hebben niet onze beste wedstrijd gespeeld”, erkende hij na de nederlaag. “Maar wat een karakter hebben we getoond.”

Ajax stond na de rode kaart van Joël Veltman met tien spelers op het veld toen het in de verlenging van het duel met Schalke 04 met 3-0 achterkwam. "En toen konden mijn spelers het toch nog opbrengen om druk te zetten'', zei Bosz. "Dat was echt geweldig om te zien. Ze vochten voor wat ze waard waren en ze wisten zich te belonen. Dat is echt super."

"Veel spelers hadden kramp, maar we scoren twee keer met tien man in de tweede helft van de verlenging'', zei Bosz. "De ontlading was net zo groot in de kleedkamer. We zitten gewoon in de halve finale. En nu is er echt alles mogelijk.''