Nederlanders profiteren op meerdere manieren van het feit dat de Formule 1 weer neerstrijkt in het land. Niet alleen werd er vorig jaar geschat dat het evenement goed was voor ongeveer 23,3 miljoen aan extra omzet voor ondernemers in de buurt, ook mensen die hun woning verhuren via platformen als Airbnb halen een leuk extraatje binnen.

Uit onderzoek van Money.co.uk blijkt namelijk dat de huisverhuurders de prijzen rond de Grand Prix van Zandvoort bijna verdubbelen. Gemiddeld is een accommodatie 82,9 procent duurder in het eerste weekend van september. Dat houdt in dat de gemiddelde prijs voor een nacht 477 euro in plaats van 261 euro moet opbrengen.

Met die prijsstijging staat de Formule 1-race op Nederlandse bodem op een 13de plaats wereldwijd. Mensen die in de stad Tulsa in de Verenigde staten wonen, profiteren het meest van een sportevenement dat rijke mensen aantrekt. Tijdens het golftoernooi PGA Championship in mei, gooien ze daar de prijzen met een factor 6 omhoog. Een nachtje slapen in iemands huis kost dan gemiddeld 1.348 euro in plaats van 193 euro.

De hoogst genoteerde Formule 1-race is niet heel verrassend en komt op naam van Monaco, het meest glamoureuze evenement op de race-kalender. De Monaco Grand Prix staat op de derde plaats op de wereldranglijst en prijzen stijgen daar tijdens het laatste weekend van mei met 310 procent naar 1.255 euro per nacht.

Prijzen accommodaties sportevents
Prijzen accommodaties sportevents
Money.co.uk

Op de tweede plaats staat de jaarlijkse Kentucky Derby paardenrace in het Amerikaanse Louisville. Prijzen voor een overnachting rond het evenement op 7 mei kosten bijna 350 procent meer: 1.329 euro in plaats van 300 euro.

Opvallend is dat voetbal, een van de grootste sporten ter wereld dat bij grote events enorme aantallen fans aantrekt, pas op de 14de plek wereldwijd staat. Tijdens de finale van de EUFA Europa League stijgen de prijzen voor accommodaties 'slechts' 70 procent naar een gemiddelde van 315 euro per nacht.

Maar niet alleen sportevenementen zorgen ervoor dat verhuurders hun prijzen verhogen. Ook de zomervakantie, feestdagen en lokale beurzen zijn een reden om meer te vragen voor een overnachting, al zijn de stijgingen dan niet zo groot.

LEES OOK: Formule 1 kijken in 2022: dit zijn je opties en zoveel kosten ze