Reisbedrijven zitten in de hoek waar de zwaarste klappen vallen tijdens de coronapandemie.

Ook zakenreisconcern BCD van ondernemer John Fentener van Vlissingen blijft niet gespaard.

Van de 14.000 banen bij BCD verdwijnen er 3.000, zegt Fentener van Vlissingen tegen het FD.

De reiswereld is één van de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Vliegmaatschappijen als KLM schrappen duizenden banen en reserveringssites als Booking.com grijpen fors in.

Ook het Nederlandse zakenreisbedrijf BCD van ondernemer John Fentener van Vlissingen ontkomt niet aan harde ingrepen.

Tegenover Het Financieele Dagblad geeft de 81-jarige ondernemer aan dat zijn reisbedrijf snoeihard is geraakt door de coronapandemie. Van de 14.000 banen worden er 3.000 geschrapt. Ook springt de familie Fentener van Vlissingen bij met een kapitaalinjectie.

In 2019 haalde BCD een omzet van ruim 19 miljard dollar. Dit jaar valt die omzet naar verwachting 75 procent lager uit, aldus Fentener van Vlissingen tegenover het FD. Hij verwacht dat het bedrijf pas in de tweede helft van 2021 weer herstel laat zien.

Lees ook op Business Insider

“In 2022 zou het bedrijf quitte kunnen draaien en pas in 2023 verwacht ik weer een kleine winst. Ik moet er wel bij zeggen: we waren iedere vorige crisis, dus in 2001 en 2008, te pessimistisch”, aldus Fentener van Vlissingen.

Recreatie en horeca hebben het zwaar

Uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Amsterdam Centre for Business Innovation blijkt dat de sectoren recreatie, horeca en cultuur het meest negatief zijn over de vraag wanneer de omzetten terug zullen zijn op het niveau van vóór de coronacrisis. Gemiddeld verwachten bedrijven uit deze sectoren dat dit ruim 11 maanden gaan duren.

Van het totaal van 13.500 ondervraagde Nederlandse bedrijven verwacht bijna één op de vijf dat het langer dan 12 maanden duurt voordat de omzet weer op pre-coronaniveau terug is.

LEES OOK: 30 horecazaken stappen naar de rechter om de coronasluiting aan te vechten: ‘Dit kunnen we echt niet meer dragen’