Hoewel artificial intelligence (AI) er op den duur mogelijk voor zal zorgen dat er banen gaan verdwijnen, zorgt het op dit moment vooral voor nieuwe vacatures.

“Zowel professionals als werkgevers omarmen AI en generatieve AI in rap tempo in meerdere branches. De snelheid waarmee de adoptie gaat is opmerkelijk, zeker als je het vergelijkt met technologieën die we eerder zagen opkomen, zoals cryptovaluta en virtual reality”, zegt hoofdeconoom Karin Kimbrough van LinkedIn tegen Business Insider.

Volgens de vacaturesite hebben ook steeds meer mensen steekwoorden als ‘ChatGPT’, ‘prompt engineering’, ‘prompt crafting’, en ‘generative artificial intelligence’, op hun profielen staan.

Het aantal bedrijven met een ‘hoofd AI’ verdrievoudigde ook de afgelopen vijf jaar. Sinds december 2022 steeg het aantal met 13 procent, blijkt uit data van LinkedIn.

Prompt engineer kan $375.000 per jaar verdienen

Vacaturesite Adzuna ziet het aantal AI-banen ook toenemen. "Prompt engineers zijn onze keuze voor dé baan van 2024", zegt hoofd data science James Neave van Adzuna tegen Business Insider.

‘Prompt engineers’ zijn in feite experts in het stellen van vragen aan op kunstmatige intelligentie draaiende chatbots, zoals het immens populaire ChatGPT. Een prompt is wat je als eindgebruiker een AI-chatbot vertelt te doen. Stel je de juiste vragen, dan krijg je betere antwoorden van de chatbot. Een prompt engineer helpt achter de schermen mee om de input van gebruikers te vertalen naar uitvoerbare acties voor de AI.

"Deze baan bestond niet eens voordat generatieve AI opkwam. En nu zijn bedrijven al hard op zoek naar mensen die goed met de nieuwe technologie kunnen werken. Op dit moment zijn er nog niet heel veel vacatures voor dit soort banen, maar we zien dat steeds meer bedrijven het potentieel van AI willen aanwenden", zegt Neave.

Prompt engineers kunnen in de Verenigde Staten tot wel 375.000 dollar per jaar verdienen (omgerekend zo'n 342.000 euro). En daarvoor hebben ze niet eens altijd een (technisch) diploma nodig.

LEES OOK: De VS willen net als China en Rusland geen verbod op ‘killer drones’, die met AI zelf kunnen beslissen om mensen te doden