Aflossen is razend populair. Maar als je wat ouder bent, is het soms beter om je schulden niet te verlagen, schrijft financieel adviseur Paul van der Kwast.

De laatste tijd heb ik een aantal oudere klanten geadviseerd die graag hun hypotheek willen aflossen. Door af te lossen op hun schulden wilden ze hun maandlasten verlagen. Het alternatief, het geld op een spaarrekening laten staan, is met de huidige spaarrente natuurlijk volkomen onaantrekkelijk. Zeker als je rekening houdt met de vermogensbelasting en inflatie.

Maar schijn bedriegt; als je 65 of 70 bent, is het vaak helemaal niet slim om op je hypotheek af te lossen. Het voordeel – lagere maandlasten – is vaak kleiner dan het mogelijke nadeel.

Een cijfervoorbeeld. Als je een hypotheek van een ton met 3 procent rente aflost, verlaag je de hypotheeklasten met bruto 3.000 euro per jaar. Netto is dat nog minder, maar om het voorbeeld niet nodeloos ingewikkeld te maken, doe ik alsof dit ook de nettolasten zijn. De rest van je leven elk jaar 3.000 euro minder kwijt aan woonlasten, wie wil dat niet? Je kunt zo elk jaar 3.000 euro (of elke maand 250 euro) meer uitgeven aan andere dingen.

Als je niet aflost, gebeurt het volgende. Als je 65 jaar bent, heb je een statistische levensverwachting van ruim 20 jaar voor mannen en 23 jaar voor vrouwen. Laten we dit voor het gemak afronden naar 20 jaar. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat de spaarrente de komende 20 jaar zo laag blijft, maar laten we ons niet rijk rekenen en doen alsof spaargeld na het betalen van vermogensbelasting niets oplevert. Nu is het saldo zelfs negatief, maar volgend jaar gaat de vermogensbelasting voor vermogens van minder dan een kwart miljoen euro omlaag.

Geen cent op je 85'ste

Als je je hypotheek niet aflost, staat er dus een ton op je spaarrekening. Die kun je uitgeven aan leuke dingen. Hoeveel je elk jaar kunt uitgeven, hangt af van hoe lang je nog denkt te leven. Met een statistische levensverwachting van 20 jaar, kun je levenslang 5.000 euro per jaar extra uitgeven (even afgezien van de inflatie). Dan is je geld op.Is dat erg? Niet als je precies zo oud wordt als verwacht. Je hebt dan weliswaar geen cent meer op je 85'ste, maar veel ouder wordt je toch niet. Omdat je niet aflost, kun je in de 20 jaar die jou nog rest elk jaar 2.000 euro meer uitgeven dan jouw leeftijdsgenoot die wel zijn hypotheek heeft afgelost!

Natuurlijk hangt de uitkomst ook af van andere zaken. Bijvoorbeeld van je werkelijke levensverwachting: kom je uit een sterk geslacht, dan word je misschien wel honderd. En als je naast je hypotheek voldoende vermogen hebt om van te leven, kan het wel voordelig zijn om op je hypotheek af te lossen. Want de rente die je moet betalen mag dan laag zijn, het blijven rentelasten.

Maar als je niet zeker weet of je vermogend genoeg bent om tot je dood comfortabel te kunnen leven, is het vaak verstandig om niet mee te gaan in de aflossingshype die huizenbezitters in zijn greep houdt. Gebruik daarvoor de volgende formule: als de hypotheekrente lager is dan één gedeeld door je resterende levensverwachting, is het onverstandig om af te lossen. Daarvan profiteren dan vooral je erfgenamen.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl