Het afschaffen van de wet-Hillen een ‘aflosboete’ noemen, is misleidend, zegt staatssecretaris Menno Snel (D66) vrijdag tegen NU.nl. “De term ‘aflosboete’ suggereert dat iemand een straf krijgt voor aflossen. Dat is niet zo; je kreeg vroeger een bonus.”

Het afschaffen van de belastingkorting, oftewel het afschaffen van de Wet Hillen, is een van de meest heikele plannen van Rutte III.

Van links tot rechts stuit het voorstel op weerstand. Onder andere VVD-prominent Hans Wiegel sprak zich er tegen uit, omdat huiseigenaren die netjes hun hypotheek hebben afgelost zouden worden gestraft.

Maar volgens staatssecretaris Snel is ‘boete’ een misleidende term. Uit een eigen woning haal je inkomsten, dus betaal je belasting, maar als je eigenwoningaftrek hoger wordt dan je hypotheekrenteaftrek (zodra je je hypotheek bijna of helemaal hebt afgelost) dan wordt je daarvoor gecompenseerd. Die compensatie wordt nu afgeschaft, maar dat is geen boete, zegt Snel, die compensatie was een bonus. “Het is nog steeds zo dat wanneer je minder leent, dat financieel gunstig is.”

De Nederlandsche Bank (DNB) concludeerde donderdag tijdens een hoorzitting over de wet dat vooral vermogenden van de maatregel gebruikmaken en steunt de kabinetsplannen.

Dat vooral vermogenden profiteren blijkt ook uit de cijfers die donderdag door Snel werden meegeleverd. De wet-Hillen scheelt mensen met een huis van meer dan een miljoen zo'n 17.000 euro:

Als het gaat om leeftijdscategorieën profiteren babyboomers het meest:

Debatmarathon

De wet-Hillen  wordt over een periode van dertig jaar uitgefaseerd. Waarschijnlijk vanaf 2019.

Dinsdag wordt de wetswijziging besproken in de Tweede Kamer. 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen heeft alvast 15 uur spreektijd aangevraagd. 'Symbolisch protest' noemt de partij het.

LEES OOK: Woede om aflosboete, maar uiteindelijk betaal je straks maar één biertje per maand extra