In Amsterdam kende de AEX-index vrijdag een zwakke opening van de nieuwe maand, met een verlies van ongeveer 1 procent.

Daarmee is de hoofdindex sinds het piekniveau van 23 september op 800 punten zo’n 5 procent gedaald.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York eindigden donderdag al met zware verliezen, waardoor Wall Street zijn slechtste maand sinds maart 2020 kende.

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag opnieuw lager geopend, in navolging van een zwakke dag op Wall Street. De AEX noteerde kort na de opening ruim 1 procent lager op 762,75 punten. Daarmee is de hoofdindex sinds het piekniveau van 23 september op 800 punten zo’n 5 procent gedaald.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York eindigden donderdag al met zware verliezen, waardoor Wall Street zijn slechtste maand sinds maart 2020 kende. Ook in Azië werden forse verliezen geleden.

De Dow-Jonesindex eindigde donderdag 1,6 procent lager op 33.843,92 punten. De brede S&P 500 zakte 1,2 procent tot 4.307,54 punten.

Verder leverde technologiegraadmeter Nasdaq 0,4 procent in op 14.448,58 punten. Techaandelen verloren een aantal dagen geleden al flink aan beurswaarde, vandaar dat het koersverlies hier nu waarschijnlijk meevalt.

Lees ook: De legendarische belegger Jeremy Grantham zegt dat de huidige zeepbel op de beurs erger is dan die van 1929 – maar beleggers gedragen zich als ‘vampiers’ en zijn immuun voor slecht nieuws

Wat meespeelt is de afbouw van stimuleringsmaatregelen voor de economie door een aantal centrale banken. Onder meer de Amerikaanse centrale bank liet weten dat het moment om daarmee te beginnen bijna is aangebroken, waarop de rentes begonnen te stijgen

Grootbank ING kondigde vrijdag aan aandeelhouders te belonen door voor 1,7 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Wegens de coronacrisis werden dit soort acties lange tijd aan banden gelegd, maar vanaf deze maand gelden de beperkingen niet langer voor financieel gezonde banken.

Het aandeel ING noteerde vrijdag kort na de opening 1,5 procent lager.

LEES OOK: Beurs voorlopig in correctiefase: beleggers roteren van groei-aandelen naar waarde