Na de ‘coronacrash’ van februari en begin maart, zijn aandelenbeurzen sinds halverwege maart flink gestegen.

Door de enorme steunpakketten van overheden verwachten beleggers dat de economische klap beperkt zal blijven

Een belangrijk risico is dat beleggers de enorme onzekerheid rond de ontwikkeling van bedrijfswinsten en de duur van de economische crisis onderschatten

De kans dat de huidige opleving uitdraait op een bear market rally, moet niet worden onderschat, aldus onafhankelijk beleggingsspecialist Michael Nabarro.

ANALYSE -–Van een ‘bear’ naar een ‘bull market’ binnen twee maanden. Daar lijkt het op. Maar is het ook zo?

De beweeglijkheid van aandelenmarkten in de afgelopen twee maanden, gecombineerd met de snelheid van de omslag op de beurs, heb ik niet eerder meegemaakt.

Waarom de beurs sinds medio februari in elkaar is geklapt, is evident. De wereld is letterlijk overvallen door het coronavirus. Maar hoe kan het dat er sinds half maart weer zo’n fors en snel herstel is ? We weten toch dat er een flinke recessie aankomt?

Er lijken drie belangrijke redenen te zijn waarom aandelenmarkten zijn opgeveerd.  Ten eerste worden beleggers positiever over een mogelijke afvlakking van de coronapandemie en zoals je weet is hoop een sterk sentiment.

Ten tweede hebben overheden zo’n smak geld toegezegd, dat vele marktparticipanten hopen dat dit de economische klap voldoende zal verzachten. Want dat werkte toch altijd?

Ten slotte, zie je dat het herstel wat krachtiger kan zijn dan gerechtvaardigd. Dit heeft te maken met een psychologisch fenomeen op de beurs, waarbij beleggers anderen volgen uit angst de boot de missen. Dit wordt ook wel FOMO genoemd, ‘Fear of Missing Out’.

Bizarre periode voor de boeg!

Toch kun je de nodige vraagtekens zetten bij het prille optimisme. Wat betreft de afvlakking van de besmettingscurve van het coronavirus gaat het nog maar in een paar regio’s, waaronder China en Zuid-Korea, aantoonbaar de goede kant op.

Veel Europese landen zijn nog in volle lockdown en de VS heeft het zeker deze week nog bijzonder zwaar in het gevecht met het virus.

Ook hebben we nog geen idee wat er gebeurt als we de teugels weer laten vieren. Het wordt in ieder geval wel een kwestie van de lange adem.

Voorlopig verwacht ik wel dat het nieuws omtrent de pandemie de komende periode langzaam zal gaan verbeteren. Dat komt vooral omdat er inmiddels geen land in de wereld meer is waar men laconiek met de verspreiding van het coronavirus omgaat.

In veel gevallen is nog niet duidelijk hoe overheden de lockdown precies gaan afbouwen, maar het is wel een prettig vooruitzicht dat we de komende periode een andere fase ingaan wat betreft de beperkingen van de bewegingsvrijheid.

Echter, dat geldt helaas niet voor de economie. Ik verwacht dat de grootste klap nog moet komen.

Volgende week begint het bedrijfscijferseizoen weer, maar dat gaat vooral over de resultaten in  het eerste kwartaal van dit jaar. Daar zullen dus nog niet alle corona-effecten in verwerkt zijn. Daarvoor is het wachten op de resultaten in het tweede kwartaal.

Vooruitblikkend zullen veel CEO’s met sombere verwachtingen komen, voor zover ze dat dat al niet gedaan hebben. En kijk er dan niet van op dat de economische gevolgen van de coronapandemie wel eens dieper kunnen zijn en langer kunnen duren dan geanticipeerd. Vergis je niet in de duur van een mogelijk herstel. Want lampje uit, lampje aan lijkt in deze kwestie een utopie.

Sorry optimisten, maar dit wordt dan op zijn best een U-herstel. Dat maakt aandelenstrateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs in mijn optiek redelijk duidelijk in dit artikel’.

Het wordt dus een bizarre tijd waarin we waarschijnlijk positiever gaan worden over het onder controle krijgen van de pandemie, maar erg ongelukkig over de economische gevolgen.

Een klassieke “bear market” rally?

Hebben we de bodem gezien op aandelenmarkten, of is dit gewoon niets anders dan één van de soms heftige bear market rally’s? En is de eerstvolgende halte gewoon weer lager?

Dat is natuurlijk de vraag waar iedereen een antwoord op wil.

Kijkend naar de maandgrafiek van de AEX-index zien we dat de opgaande trend sinds 2009 neerwaarts is doorbroken. Dat feit moeten we stellen, leuk of niet. Het goede nieuws is dat de index inmiddels zo’n 50 procent is hersteld van de eerste zware neerwaartse klappen.

Dit signaleert echter nog geen bodemvorming. We bewegen nog steeds buiten de oude trend. Het gegeven dat de oude opgaande trendlijn nu als weerstand fungeert, is daarbij geen positief teken.

Voorlopig is dit dus een pullback. waarbij de kans de kans op een lagere top groots aanwezig is. Dit herstel is dus nog niet genoeg geweest om te kunnen concluderen dat we de bodem hebben gezien. We zullen geduld moeten hebben.

Bij gebrek aan hogere koersen verwacht ik dat een hertest van de recente dieptepunten realistisch is. En dan moeten we maar hopen dat daar een lijn in het zand wordt getrokken. Want als dat niveau sneuvelt, lijken nog meer koersdalingen waarschijnlijk.

Blijf voorzichtig en wees realistisch

We zitten wat mij betreft dus midden in een slechte film met vooralsnog een onzeker einde. De soms toch wel verwarrende en tegenstrijdige berichtgeving helpt ook niet mee.

Ik heb het dit jaar qua resultaat nagenoeg droog gehouden. Dat komt omdat ik het vooralsnog geen markt vindt om je op het rendement te focussen, maar meer op de risico’s. Dat vind ik nog steeds en dat eerste komt wel weer als we alle ellende hebben gehad.

Daarom wil ik beleggers meegeven voorzichtig te blijven, maar wel af en toe op de markt toe te slaan. Want door de soms krankzinnige bewegingen, ontstaan er tussentijds wel kansen.

Het blijft echter hopen dat het in eerste instantie wat betreft de corona-uitbraak en vervolgens ook in economische zin redelijk snel gaat opklaren en de inktzwarte scenario’s in de ijskast kunnen blijven.

Michael Nabarro, CMT, is een onafhankelijke beleggingsspecialist. Je kunt Michael dagelijks volgen via TradeIdee.nl. Dit is een beleggersplatform waar verschillende deskundige en gerenommeerde beleggingsspecialisten je onder andere laten meekijken met hun beleggingsportefeuille. Michael begon financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Dit heeft hij de afgelopen 30 jaar voor verschillende financiële instellingen en grootbanken gedaan.