Op de beurs springen deze week vooral de stijging van de goudprijs en de daling van de Amerikaanse dollar in het oog.

Aandelenmarkten hebben moeite om de opmars van de afgelopen maanden vast te houden.

De grafiek van de AEX laat barstjes zien, waarbij langetermijnbeleggers goed moeten opletten, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – Drie zaken vallen deze week op bij de ontwikkeling van financiële markten. Edelmetalen krijgen vleugels bij een gelijktijdige daling van de dollar, de beurs snakt naar nieuwe financiële injecties van overheden, terwijl de correctie op de aandelenmarkt meer vorm krijgt.

We beginnen met de meest in het oog springende beweging: de stijging van prijzen van edelmetalen en de daling van de dollar. Vorige week hebben we daar uitgebreid over geschreven. Trouwe lezers weten dat we al geruime tijd positief zijn over edelmetalen.

Naast goud, kreeg ook zilver de kriebels: dit edelmetaal sprong in een week tijd met een dikke 20 procent omhoog, gemeten in dollars. Voor de eurobelegger was dat wel wat minder, aangezien de dollar grofweg 4 procent in waarde daalde.

Het onderstaande plaatje laat duidelijk de correlatie zien tussen de dalende dollar en oplopende goudprijzen. Wij verwachten dat deze trend nog wel even aanhoudt; en zoals vorige week aangegeven verwachten wij in eerste instantie een gevecht rond het niveau van 1,20 dollar per euro. Met als gevolg verder oplopende koersen van edelmetalen.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Financiële markten snakken naar meer steun van overheden

Afgelopen week schreven we uitvoerig over het pijnlijke dilemma van beleidsmakers. Overheden en centrale banken hebben eigenlijk geen andere keuze dan opnieuw de uitgaven te verhogen om bedrijven en huishoudens te ondersteunen. Alleen zo kan een nog diepere recessie worden voorkomen.

Maandag kwamen de Republikeinen in het Amerikaanse Congres met een voorstel voor een nieuw stimuleringspakket van 1.000 miljard dollar. Daar wordt nu over onderhandeld met de Democraten, want die willen op een aantal punten aanpassingen.

De Republikeinen willen de tijdelijke aanvulling op werkloosheidsuitkeringen van 600 dollar per week terugbrengen tot 200 dollar, terwijl de Democraten daar grote moeite mee hebben. Maar per saldo lijkt er opnieuw een grote geldinjectie te komen van de federale overheid.  

De Amerikaanse regering moet wel, want niet alleen het coronavirus zorgt voor grote sociale en economische problemen. De herverkiezing van president Donald Trump staat ook op de agenda.

Of Trump herkozen wordt, hangt toch vooral af van de portemonnee van de gemiddelde Amerikaan. Voor zijn aanpak van de corona-uitbraak in de VS krijgt de president momenteel immers niet bijster veel waardering.

Om een idee te geven hoe belangrijk steunoperaties van overheden momenteel zijn voor de stemming op de beurs, verwijzen we naar onderstaande grafiek.

Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis
Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis

Je ziet hier de ontwikkeling van de zogenoemde Treasury Cash Balance. Dat is simpel gezegd de bankrekening die de federale overheid in de VS aanhoudt bij de centrale bank om dagelijkse uitgaven te doen.

Door de enorme steunprogramma’s van de overheid en de schulden die daarvoor zijn gemaakt, is er een berg geld van ruim 1.600 miljard dollar op de betaalrekening van de Amerikaanse overheid beland.

Omdat het even duurt voordat de staat allerlei vormen van overheidssteun kan uitbetalen, staat er veel meer geld dan gebruikelijk te wachten om in de economie te worden gepompt.

De hoeveelheid cash die klaar staat om uitgegeven te worden door de overheid, is sinds maart hard gestegen. Niet toevallig is dit precies het moment dat aandelenmarkten aan de herstelrally zijn begonnen.

De bodem van aandelenmarkten viel nagenoeg samen met de explosie in overheidsschulden ter financiering van ongekende contante geldinjecties in de economie.

Dit geeft maar weer eens aan wat er kan gebeuren, als de stroom van overheidscash afneemt. En laten we maar niet nadenken over de gevolgen van stoppen met dergelijke steunprogramma’s.

De grote vraag is hoelang wij verslaafd blijven aan goedkoop geld en accepteren dat er geprint blijft worden zonder geldontwaarding.

Barsten in de opmars van aandelen: de AEX

Het spektakel op financiële markten zit deze week bij de nieuwe dieptepunten van de dollar, all time highs van goud, terwijl zilver ook leuk meedoet. Zelfs de bitcoin laat een aardige uitschieter zien naar boven.

Hiermee lijkt het snelle geld dat tot voor kort in populaire techaandelen werd gestoken, te verschuiven naar andere waarden.  

De hoogtevrees die is ontstaan naar aanleiding van de steeds sterkere spanning tussen stijgende aandelenkoersen en zwakke bedrijfswinsten, speelt de aandelenmarkt toch parten. De ontkoppeling van de economie en de beurzen staat immers ter discussie. Dat zal beleggers niet aansporen om meer aandelen te kopen.

We nemen deze keer de grafiek van de AEX-index erbij om te illustreren wat er gaande is.

Sinds vorige week zien we de koers van de AEX terugvallen. Het pad van de stijging werd verlaten en de AEX viel uit de driehoeksformatie die zichtbaar is in de groene figuur van de grafiek.

Het verlies van momentum heeft zo tot een topformatie geleid. Het risico is nu dat bij aanhoudende verkoopdruk koersen naar niveaus kunnen zakken tot de onderste horizontale lijn in de grafiek.

Het gevecht met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de blauwe lijn) is daarmee aan. Wanneer we daar onder noteren, is dat voor langetermijnbeleggers een teken om rustig aan te doen.

In het geval van een verdere verzwakking van de AEX zou deze verse lagere top dus behoorlijk aan significantie winnen voor langetermijnbeleggers. De correctie die we hier de afgelopen weken hebben aangekondigd en beschreven krijgt zo meer vorm.

Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.

Je kunt Michael en Gökhan ook dagelijks volgen via TradeIdee.nl, waar verschillende deskundige en gerenommeerde beleggingsspecialisten hun beleggingsideeën met je delen.