De bitcoin steeg dinsdag even tot meer dan 11.000 dollar, het hoogste niveau in de afgelopen zes maanden.

De belangrijkste cryptomunt profiteert van de verzwakking van de Amerikaanse dollar.

Ook de goudprijs zit in de lift, terwijl aandelen moeite hebben om de opmars van de afgelopen maanden vast te houden.

De bitcoin straalt weer even. De belangrijkste cryptomunt ter wereld knalde dinsdag door het niveau van 11.000 dollar. Daarna zakte de bitcoin iets terug.

De stijging van de bitcoin komt op een moment dat ook de goudprijs het goed doet, terwijl de Amerikaanse dollar juist wat onder druk staat.

Alternatieve beleggingen veren op, terwijl aandelen moeite hebben om de beursrally die sinds medio maart is ingezet verder door te zetten.

Op jaarbasis staat de bitcoin inmiddels zo’n 50 procent in de plus. 

Maandag kwam de cryptomunt boven de 10.000 dollar uit. Volgens beursanalist Naeem Aslam van AvaTrade werd daarmee een belangrijke psychologische grens geslecht en kan de bitcoin verder oplopen naar 15.000 dollar.

Bitcoin en goud

Fans van de bitcoin zien in de cryptomunt een soort alternatief goud en denken dat de bitcoin kan dienen als waardevaste belegging. Daar staat wel tegenover dat de digitale munt in tegenstelling tot goud geen fysieke economische waarde vertegenwoordigt, maar puur is gebaseerd op  digitaal verhandelbare nummerreeksen.

De opmars van de bitcoin vindt plaats op een moment dat ook de goudprijs flink in de lift zit. Maandag brak de goudprijs door het niveau van 1.900 dollar en werd de hoogste stand genoteerd sinds 2011.

Lees ook: Waarom beleggers momenteel dol zijn op goud

Andere cryptomunten weten de opmars van de bitcoin niet bij te benen. Zo noteert cryptomunt ethereum op dagbasis licht negatief en laat de ripple slechts een kleine plus zien.

LEES OOK: Met deze bizarre tactiek had je de afgelopen 3 maanden goed kunnen scoren op de beurs