Voor de koopjesketen Action was 2021 een prima jaar gedraaid, ondanks coronabeperkingen in diverse landen in Europa. De van oorsprong Nederlandse koopjesketen is inmiddels actief in 9 landen in Europa. En binnenkort komt daar Spanje als tiende land bij.

Afgelopen week passeerde Action, waar inmiddels zo’n 65.000 mensen werken, de grens van 2.000 winkels, met de opening van een nieuwe vestiging in Praag.

De Britse investeringsmaatschappij 3i is eigenaar van Action. Donderdag maakte 3i enkele financiële cijfers bekend over het boekjaar 2021.

Afgelopen jaar groeide de omzet van Action met 23 procent tot 6,8 miljard euro. Dat leverde een ‘voorlopig’ bedrijfsresultaat op van 828 miljoen euro (ebitda), een plus van 36 procent vergeleken met een jaar eerder.

In zes van de twaalf maanden van het jaar had Action te maken met sluitingen of beperkingen bij de opening van winkels, onder meer in Nederland, Oostenrijk en Duitsland.

3i gaf donderdag ook waarderingscijfers van zijn deelnemingen. In de tabel hieronder is te zien dat de waarde van Action per 31 december 2021 op 6,5 miljard pond is gezet, wat neerkomt op bijna 8 miljard euro. De waardering van het bedrijf is 442 miljoen pond (531 miljoen euro) hoger vergeleken met drie maanden eerder.

Lees ook: Zo groeide Action uit van een winkeltje in Enkhuizen tot een keten met 1900 vestigingen door heel Europa – een beursgang lijkt de volgende stap