ABN AMRO kan een boete tot 200 miljoen euro van het Openbaar Ministerie krijgen als het onderzoek van Justitie serieuze misstanden aantoont bij de bank. Dat schrijven analisten bij KBC Securities in een rapport.

Concreet denken de marktkenners aan een bandbreedte voor de boete tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro. Dat staat in dezelfde verhouding tot de marktwaarde van ABN AMRO als de boete van ING vorig jaar van 775 miljoen euro. De marktwaarde van ABN AMRO bedraagt zo’n 20 procent van die van ING, aldus de marktvorsers.

Een belangrijke aanname in deze boeteschatting is dat de ernst van de witwaszaak bij ABN AMRO net zo erg zou zijn als bij ING destijds. De analisten merken op dat er nog te weinig informatie over de zaak is om te gissen over hoe ernstig het handelen van ABN AMRO eigenlijk was. Verder wijzen de KBC-analisten op de betrokkenheid van de bank bij “de schimmige diamantensector”, wat hun zorgen baart, ook in verband met de witwaszaak.

KBC handhaaft zijn verkoopadvies op ABN AMRO met een koersdoel van 16 euro. Het aandeel noteerde omstreeks 10.40 uur 0,7 procent hoger op 15,99 euro.

Donderdag werd duidelijk dat het OM een onderzoek is begonnen naar ABN AMRO. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden met het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

ABN Amro zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zaak aan het rollen. ABN AMRO wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties. Een woordvoerder van ABN AMRO zei dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), dat in opdracht van het OM onderzoek zal doen bij de bank, nog niet langs is geweest.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: