ABN Amro belooft geen negatieve spaarrente in rekening te brengen voor tegoeden tot 100.000 euro. Dit vrijwaart circa 95 procent van de klanten van de bank.

Door de lage rente in Europa gaan de spaarrentes bij banken al een hele tijd omlaag. ABN Amro verlaagde de spaarrente onlangs nog tot 0,01 procent. De vrees dat de spaarrente voor gewone spaarders op een gegeven moment negatief gaat worden, hing dan ook boven de markt.

Voor sommige grote zakelijke klanten wordt al een negatieve rente gehanteerd. Gewone spaarders hebben in Nederland bij Evi van Lanschot en Triodos Bank te maken met een spaarrente van nul.

Lees meer: Negatieve rente: dit betekent het voor je hypotheek en spaargeld

Rabobank is niet van plan om de spaarrente onder nul te brengen voor gewone spaarders. Maar de bank wil hier geen garanties over afgeven voor de komende jaren. ING doet met betrekking tot de spaarrente geen uitspraken “over toekomstige ontwikkelingen”.

"Een negatieve spaarrente is ongewenst, laat dat duidelijk zijn. We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen", benadrukt een woordvoerster van Rabobank. Volgens haar kan de spaarrente evenwel niet los gezien worden van bredere economische ontwikkelingen. Door de lage rente op de kapitaalmarkten gaan de spaarrentes bij banken al een hele tijd omlaag.

Volgens ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen is de belofte vooral bedoeld om spaarders comfort te bieden en gerust te stellen. Hij was er niet bang voor dat consumenten in geval van een negatieve rente massaal geld van de bank zouden gaan halen.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën), die met de banken overlegt over de negatieve rente, vindt de stap van ABN Amro een goed initiatief. Volgens hem zit het precies in lijn met wat kabinet en Tweede Kamer willen. Hij wijst op de schadelijke gevolgen van een negatieve rente voor kleine spaarders. Maar hij wijst er ook op dat het slecht kan zijn om banken te verbieden met een negatieve rente te rekenen.

ABN houdt rente-inkomsten stabiel

ABN Amro zegt er afgelopen kwartaal in geslaagd te zijn om zijn rente-inkomsten stabiel te houden ondanks de lage rentes. De bank wist daarbij zijn marktaandeel met hypotheken uit te breiden. Andere baten, onder meer die uit de zogeheten private equity, liepen wel terug. De kwartaalwinst is teruggezakt tot 558 miljoen euro, tegen 738 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Het renteklimaat blijft een uitdaging voor de bank, zo benadrukt het financiële concern. Als de lage rente aanhoudt, zal ABN Amro waarschijnlijk langer nodig hebben om de kosten afgezet tegen de inkomsten op het gewenste niveau te krijgen.

Het antiwitwasbeleid blijft daarnaast een belangrijk punt van aandacht voor ABN Amro. De bank denkt dat er verdere actie nodig is om aan alle wet- en regelgeving te voldoen. Enkele maanden terug kondigde ABN Amro al aan al zijn particuliere klanten in Nederland te gaan doorlichten.

"We hebben ons plan voor de versterking van onze basis voor opsporing van financiële criminaliteit (DFC) en herstel van tekortkomingen verder uitgewerkt, en ons plan vergeleken met 'best practises' op basis van een uitgebreide review door een onafhankelijke deskundige. In het komende kwartaal informeren wij u verder over onze plannen", zegt topman Kees van Dijkhuizen in een toelichting.

De kwestie kan ABN Amro nog een flinke boete opleveren. Het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. De bank wordt onder meer verweten klanten niet voldoende te hebben doorgelicht. Het is volgens ABN Amro nog niet duidelijk wanneer het onderzoek zal zijn afgerond en wat de uitkomst zal zijn.

LEES OOK: Zo kun je een negatieve rente op spaargeld ontlopen met bankhoppen