Nog geen belastingaangifte gedaan? Wees er snel bij, want je hebt alleen dit weekend nog.

Wie voor 1 mei aangifte doet, krijgt in principe binnen drie maanden een reactie.

Business Insider maakte een uitgebreide serie van Slimme Aftrekposten voor de belastingaangifte. Zie onderaan voor het overzicht met links naar de artikelen. Als bonus geven we nog een top 10 van aftrekposten die snel worden vergeten, maar waar je wel veel voordeel bij kunt hebben.

Hier komen ze in willekeurige volgorde:

1) Alimentatie

Ben je gescheiden, dan mag je de kosten voor partneralimentatie aftrekken. Betaalde kinderalimentatie mag je dit jaar voor het laatst opgeven als een schuld in box 3. Lees hier verder voor meer toelichting.

2) Donaties

De euro die je in een collectebus gooit is niet aftrekbaar, omdat je daar geen bewijs van hebt. Maar donaties die hoger zijn dan één procent van je drempelinkomen wel, mits je boven de drempel uitkomt van 60 euro. Lees hier verder voor meer informatie.

3) Rood staan

Schulden mag je aftrekken van je vermogen in box 3. Hieronder valt ook roodstand bij de bank. Er geldt voor schulden wel een drempel van 3.000 euro. Lees hier verder voor meer informatie.

4) Erfbelasting

Ook erfbelasting die je nog verschuldigd bent mag je aftrekken in box 3. Hik je tegen een flinke erfenis aan, dan kan dat behoorlijk veel schelen. Lees hier verder voor meer informatie

5) Dividendbelasting

Ontvang je dividend uit binnen- en buitenlandse aandelen, dan mag je de betaalde dividendbelasting terug vragen, om dubbele belastingheffing te voorkomen. Lees hier verder voor meer informatie (met dank aan Paul van der Kwast).

6) Verhuizen of oversluiten: taxatie en notariskosten

Heb je vorig jaar een huis gekocht of je hypotheek laten oversluiten, dan mag je alle kosten die je hebt gemaakt om de hypotheeklening te krijgen aftrekken, zoals taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte en afsluitprovisie. Lees hier verder voor meer informatie.

7) Verbouwing: rente over de lening

Sluit je een lening af voor een verbouwing, dan mag je de rente aftrekken tot zes maanden nadat je de lening hebt gesloten. De kosten voor het onderhoud of de verbouwing zelf zijn níet aftrekbaar. Lees hier verder voor meer informatie.

8) Boeterente

Boeterente bij het oversluiten van je hypotheek of rentemiddeling is aftrekbaar. Lees hier verder voor meer informatie.

9) Zakelijke autoritten

Gebruik je als ondernemer je privé-auto ook voor je bedrijf, dan mag je voor elke zakelijke rit 19 cent per kilometer aftrekken. Dat kan lekker aantikken. Houd je zakelijke ritten daarom goed bij. Lees hier verder voor meer informatie.

10) Verzekeringspremies voor ondernemers

Als ondernemer mag je alle kosten aftrekken voor zover deze voor zakelijk gebruik zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld verzekeringspremies, maar ook de aankoopbon voor een aktetas. Lees hier verder voor meer informatie.

LEES OOK: