De bitcoin geeft beleggers in aandelen inzicht in wat de markt gaat doen, denkt de Amerikaanse beursgoeroe Mark Mobius.

In een interview met Bloomberg van woensdag zegt Mobius: “Cryptomunten zijn een graadmeter voor het beleggerssentiment. Daalt de bitcoin, dan daalt de Dow Jones-index de volgende dag ook. Dat is het patroon dat je ziet.”

De totale waarde van de bredere cryptomarkt piekte in november boven de 3.000 miljard dollar. Daar is nu nog slechts zo’n 900 miljoen dollar van over. De bitcoin werd vrijdag verhandeld tegen 21.000 dollar, een daling van meer dan 70 procent sinds november.

Mobius vermoedt dat het sentiment in de aandelenmarkt pas een dieptepunt bereikt, wanneer institutionele en particuliere beleggers vanwege de scherpe verliezen stoppen met het storten van geld in de markt. “Dat is het moment om aandelen te gaan kopen.”

Door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zijn beurzen inmiddels in een zogenoemde ‘bear market’ beland. De Nasdaq-index staat op een verlies van bijna 30 procent sinds begin dit jaar. Van de brede S&P 500-index is ook meer dan een vijfde verdampt. Beleggers zoeken ondertussen naar tekenen dat de verkoopgolf zijn einde heeft bereikt.

Maar, zo waarschuwt Mobius: “Als beleggers in de bitcoin het nog steeds hebben over het kopen van de dip, is er kennelijk nog een gevoel van hoop. Dat betekent ook dat we de bodem van de bear market nog niet hebben bereikt.”

LEES OOK: Zwakte bij de bitcoin straalt negatief af op de hele cryptomarkt, volgens deze beursstrateeg – koersen kunnen langer laag blijven