Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:1
  • Crypto gaat een zeer moeilijke periode tegemoet na de daling van de bitcoin onder de 20.000 dollar van afgelopen weekend.
  • Beursstrateeg James Malcolm van zakenbank UBS signaleert dat de samenhorigheid bij cryptobedrijven plaats heeft gemaakt voor een “ieder voor zich”-houding.
  • Malcolm wijst erop dat de regelgeving rond cryptovaluta nog in de kinderschoenen staat en dat er op dat vlak nog een grote slag gemaakt moeten worden.
  • Lees ook: 6 spectaculaire grafieken van tien jaar bitcoin die de crash van 2022 in perspectief plaatsen

De bitcoin gaat een zeer uitdagende periode tegemoet nadat de belangrijkste cryptomunt in het weekend onder het niveau van 20.000 dollar is gezakt, aldus een strateeg van de Zwitserse zakenbank UBS. Hij denkt ook dat de aanhoudende daling van de ’s werelds belangrijkste cryptovaluta het bredere sentiment in de cryptomarkten doet verslechteren.

James Malcolm, hoofd valutastrategie bij UBS, vertelde Insider begin deze week dat de samenhorigheid die zo typerend is geweest in de cryptosector plaats maakt voor een “ieder voor zich”-houding, en dat zal waarschijnlijk voor verdere problemen zorgen.

Afgelopen weekend crashte de bitcoin onder de belangrijke drempel van 20.000 dollar, en zakte de belangrijkste cryptomunt zelfs even tot 17.660 dollar. ’s Werelds grootste cryptomunt noteerde woensdag een fractie boven de 20.000 dollar.

Cryptomunten zijn dit jaar samen met techaandelen fors in waarde gedaald, omdat beleggers investeringen dumpen die als riskant worden gezien, nu de Amerikaanse centrale bank in fors tempo de rente verhoogt. Dit maakt beleggen in minder riskante, vastrentende waarde relatief weer aantrekkelijker.

Koers van $20.000 voor bitcoin is gelijk aan piek van 2017

Het koersniveau van 20.000 dollar is belangrijk voor veel beleggers, omdat de bitcoin dat niveau in 2017 bereikte. Een daling tot onder het niveau van vijf jaar geleden betekent een grote klap voor het idee dat bitcoin op een stevig stijgend pad is naarmate meer mensen geïnteresseerd raken.

"We hebben duidelijk belangrijke niveaus doorbroken en dat is best beslissend geweest. Het sentiment verslechtert naarmate we verder dalen", zegt Malcolm.

Hij benadrukt dat de recente onrust bij cryptobanken zoals Celsius en Three Arrows Capital tekenend is voor de hoge mate van stress in de markt.

Celsius heeft vorige week geldopnames geblokkeerd, en volgens zakenkrant The Financial Times is Three Arrows vorige week niet is ingegaan op de eis van zijn geldschieters om meer geld te storten om potentiële verliezen te dekken.

"Ze zeggen dat in de cryptowereld mensen graag samenwerken, in tegenstelling tot de traditionele financiële sector", aldus Malcolm. "En een van de dingen die heel duidelijk is geworden, is dat het nu een soort ieder voor zich is."

Hij is vrij somber over de vooruitzichten voor de bitcoin en andere cryptomunten op de korte termijn, hoewel een stabilisatie in de bredere financiële markten voor enige rust op de cryptomarkt zou kunnen zorgen.

"Er zijn veel redenen om aan te nemen dat we nog niet in veilig vaarwater zitten", schetst Malcolm. "Het regelgevende element, dat de grootste hindernis zal zijn voor crypto, loopt nog sterk achter."

Per saldo denkt Malcolm dat veel factoren er vooralsnog op duiden "" dat de prijzen laag kunnen blijven" op de cryptomarkt.

Lees meer over crypto: