Beleggers kunnen op Amerikaanse beurzen sinds deze week relatief eenvoudig speculeren op een daling van de koers van de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt.

De aanbieder van beursgenoteerde beleggingsproducten ProShares heeft de zogenoemde ProShares Short Bitcoin Strategy ETF geïntroduceerd, een beleggingsproduct dat meer waard wordt als de bitcoin daalt.

Afgelopen jaar introduceerde ProShares een beursgenoteerd beleggingsfonds (ETF) gebaseerd op zogenoemde bitcoin-futures, waarmee je de koersontwikkeling van de bitcoin kunt volgen, zonder direct in de bitcoin te beleggen.

De nieuwe ETF, die voordeel oplevert als de bitcoin daalt, heeft jaarlijkse fondskosten van 0,95 procent van het belegde vermogen.

"Dit product is bedoeld om het makkelijker te maken om een short-positie (speculeren op een koersdaling, red.) te kunnen innemen op de bitcoin", gaf ProShares maandag aan in een persverklaring.

Ook de Short Bitcoin ETF van ProShares werkt via future-contracten op de derivatenbeurs van Chicago.

De ETF van Proshares die simpelweg de koersontwikkeling van de bitcoin volgt, was afgelopen jaar bij de introductie zeer populair en trok binnen twee dagen meer dan een miljard dollar aan vermogen aan.

De vraag is hoe sterk de interesse zal zijn te speculeren op een verdere daling van de bitcoin. De belangrijkste cryptomunt heeft immers al een flinke terugval achter de rug. Vanaf het piekniveau van ongeveer 68.000 dollar in november 2021 is de bitcoin terugezakt naar minder dan 20.000 dollar afgelopen weekend.

Woensdag noteerde de bitcoin weer iets boven de 20.000 dollar.

LEES OOK: Elon Musk, de rijkste mens ter wereld, zegt dat hij de dogecoin steunt omdat mensen die ‘niet zo rijk’ zijn hem vragen dit te doen