Nu het vakantiegeld binnen is, wordt het misschien tijd om de accommodatie op voor je volgende vakantie te boeken.

Hotelkamers zijn gemakkelijk en betrouwbaar, maar mijn ervaring is vaak dat een kamer via Airbnb goedkoper is, meer ruimte biedt en plezieriger is.

Je proeft de lokale sfeer beter in een appartement of huisje dat zich tussen de ‘locals’ bevindt dan in een standaard hotelkamer.

Ik kom net terug van mijn huwelijksreis. We waren twee weken weg, bezochten verschillende Europese steden en boekten uitsluitend via Airbnb.

Sommige kamers waren beter dan we in een hotel zouden kunnen krijgen; andere voldeden niet aan de verwachting. Maar ik heb veel geleerd van deze ervaringen en die zal ik in het achterhoofd houden voor de volgende keer dat ik Airbnb gebruik.

Dit zijn mijn 9 tips om het beste uit Airbnb te halen.


Boek (ruim) van tevoren.

Lees ook op Business Insider

Foto: Airbnb

Als je vroeg boekt heb je meer opties om uit te kiezen en de prijzen zijn doorgaans lager dan wanneer dichter op het vertrek boekt.

Dit geldt vooral voor populaire steden en locaties.

Toen mijn vrouw en ik bijvoorbeeld onze reis naar Venetië boekten, hadden we alleen nog keus uit duurdere opties omdat we pas een maand voor aankomst boekten.

Gelukkig vonden we een goedkopere optie, wat me tot de volgende tip brengt.


Soms loont het om een nieuwkomer uit te proberen.

 

Mensen kiezen vooral kamers die al vaak door anderen bezocht en gerecenseerd zijn. Dat betekent immers dat anderen je voor gingen en het overleefden. Dat is dus goed!

Maar als je de recensies negeert en gaat voor een nieuwkomer, kun je ook aangenaam worden verrast, als je maar goed naar de foto’s kijkt en kenmerken van de accommodatie.

Terug naar Venetië: omdat we wat aan de late kant met boeken waren en alleen nog dure opties zagen, bleven we doorzoeken en vonden we een nieuw appartement waar nog niemand was geweest. Op de foto’s zag het er mooi uit en omdat we de eersten waren die zouden boeken, werd ons een korting van 20% beloofd. Dus we namen de gok.

Dit bleek een fantastische beslissing: dit appartement was het beste waarin we gedurende onze huwelijksreis zouden verblijven.


De term “superhost” kan misleidend zijn en is geen garantie voor kwaliteit.

Foto: Warner Bros.

We verbleven in Modena (Italië) en hadden gekozen voor een “superhost.”

Airbnb selecteert “superhosts” op basis van vier criteria: Ze moeten in het afgelopen jaar minstens 10 gasten hebben gehad, ze moeten een waardering van 4,8 of hoger van minsten 50 procent van de gasten hebben, ze mogen geen reserveringen hebben geannuleerd in het afgelopen jaar, en ze moeten op 90 procent van de berichten binnen 24 uur reageren.

Met andere woorden: een superhost-status zegt niets over de kwaliteit van het appartement. Ons appartement in Modena was ons minst favoriete plekje tijdens de huwelijksreis: er waren meer trappen dan vermeld, het was niet heel schoon en zeep, shampoo en papieren handdoekjes ontbraken. Het appartement rook soms naar zwavel (waarover later meer).


Bestudeer de foto’s nauwkeurig.

Foto: Gareth Cattermole/Getty Images

Als je via Airbnb een kamer selecteert, is het echt heel belangrijk om de foto’s goed te bekijken.

Soms zie je dan inconsistenties of hetzelfde meubelstuk in twee verschillende foto’s. Dit kan betekenen dat de eigenaar een foto neemt uit verschillende hoeken om het groter te laten lijken. Meer dan eens troffen wij foto’s van de keuken en badkamer die zich in werkelijkheid in dezelfde ruimte bevonden, het bleek dan om een studio te gaan.

Kijk ook altijd goed naar de achtergrond of de kamer zonlicht ontvangt of niet. Dit soort zaken beïnvloeden je humeur meer dan je denkt op vakantie.


Kies voor een korte reistijd naar attracties.

 

Veel steden zijn veel en veel groter dan je vooraf denkt. Parijs, Berlijn, Londen. Als je niet uitkijkt zit je in een saai deel van de stad met minstens 20 minuten reistijd voordat je arriveert bij de plekken die je echt wil zien.

Uiteraard is het vaak duurder om dichterbij beroemde trekpleisters te overnachten, zoals de Tower Bridge of de Eiffeltoren. Anderzijds: tijd is geld en op vakantie geldt dat eigenlijk net zo. Je toch ook liever genieten van ergens rondhangen dan van pendelen met de metro.


Airbnb doet suggesties, maar die zijn niet altijd relevant.

Foto: Reuters

Toen we op zoek waren naar plekken om te overnachten in Venetië, deed Airbnb allerlei suggesties die zich niet in het centrum van de stad bevonden, maar op het vasteland.

Uiteindelijk waren we blij dat we iets verder hadden ingezoomd en hadden gekozen voor een appartement dat wél in de oude binnenstad lag. Juist daarom was onze tijd in Venetië zo magisch.

Hetzelfde geldt voor populaire vakantie-eilanden waar weinig Airbnb’s te vinden zijn, zoals Texel. Of voor enorme steden die extreem populair zijn bij toeristen. Verder weg gelegen appartementen of huizen zijn niet per definitie slecht, maar het loont om verder te kijken dan de suggesties die Airbnb voorschotelt.


Stuur waar nodig een berichtje aan de verhuurder

Foto: Dave Smith/Business Insider

De meeste verhuurders reageren vrij snel als je ze een berichtje stuurt via Airbnb. Wij stelden een paar vragen over de aanwezigheid van een lift, airco en hoeveel trappen we moesten beklimmen.

Vaak gingen de eigenaren akkoord met het vrijhouden van onze gewenste data zodat we niet meteen de knoop moesten doorhakken als we een gaaf appartement hadden gevonden.


Maak gebruik van ‘favorieten’ tijdens je zoektocht.

Deze Airbnb is écht in de Chinese Muur! Foto: Airbnb

Bij elk appartement kun je een hartje aanklikken en zo die advertentie opslaan zodat je ‘m later eenvoudig kan terugvinden. Airbnb kan ook een overzicht van al je favorieten op een kaart weergeven, zodat je de locatie van de accommodaties kunt vergelijken met waar je precies heen wilt.

In ons geval hadden we al een aparte kaart in Google Maps met alle bezienswaardigheden die we wilden bezoeken op onze huwelijksreis. De vergelijking met Airbnb was heel handig om te beslissen welke appartement we zouden boeken.


Toiletartikelen verschillen enorm van plek tot plek.

Je kunt niet altijd rekenen op shampoo. Foto: Shutterstock

Sommige Airbnb’s hebben zoveel extraatjes dat ze bijna aanvoelen als een overnachting in een wellnesscentrum of vijfsterrenhotel. Anderen… hebben dat weer wat minder.

Het kan zijn dat een appartement weliswaar een keuken heeft, maar dat basics als keukenrol of afwasmiddel ontbreken. In één van de plekken waar wij sliepen was niet eens zout of olijfolie om mee te koken.

Hoewel het op onze huwelijksreis meestal goed ging, is het handig om een host van tevoren te vragen of basisbenodigdheden aanwezig zijn.