Het afgelopen jaar ben ik meer dan 300 dagen op reis geweest voor Business Insider als internationaal correspondent. Dat betekent heel wat nachten heb doorgebracht in hotels, Airbnb’s, pensions en alles wat daar tussenin ligt.

Toch word ik nog elke keer opgewonden als ik een hotelkamer of Airbnb binnenstap in een vreemde stad. Ik ben gek op het gevoel om van een vreemde stad in een paar dagen tijd een soort thuis te maken.

Dat gezegd hebbende heb ik zeker de nodige fouten gemaakt tijdens mijn reizen. In februari dacht ik dat de check-out van het luxe hotel waar ik verbleef rond het middaguur zou zijn net als vrijwel over al op de wereld. Maar ik had het helemaal mis, want in Tanzania is dat 10 uur ’s ochtends.

Dit zijn de lessen die ik heb geleerd van mijn verblijf in hotels en Airbnb’s en mijn tips na een jaar over de wereld reizen.


1. Het ligt niet aan jou: het aanbod van Airbnb verandert.

Foto: Image Point Fr/Shutterstock

Ik ben al bijna 10 jaar een zware gebruiker van Airbnb en heb in die tijd zeker 30 landen bezocht.

Toen ik in 2011 Airbnb begon te gebruiken - zo'n drie jaar nadat het bedrijf was opgericht - bestond het meeste aanbod op de site uit appartementen waar echt iemand woonde. Je huurde ofwel een overgebleven slaapkamer in het appartement of de bewoner verbleef tijdelijk ergens anders.

Er heerste echt een gemeenschapsgevoel waarbij een echte uitruil plaatsvond: jij hielp iemand de huur te betalen en de ander wees jou op de beste restaurants en bars in de buurt.

Maar ergens in de afgelopen jaren is die dynamiek veranderd. In veel gevallen leeft de gastheer of gastvrouw van de verhuur van het Airbnb-appartement of is het op z'n minst een zeer lucratieve bijbaan.

Die verandering betekent dat de appartementen alleen nog basisvoorzieningen hebben in plaats van het comfort van iemands daadwerkelijke woonplek. Mijn grootste klacht zijn de goedkope kussens, bedden en meubels van slechte kwaliteit. Als die trend niet wordt omgebogen zal ik Airbnb een stuk minder gaan gebruiken in de toekomst.


2. Als je wil weten hoe schoon een hotelkamer is, check dan de waterkoker.

Foto: Annie Zheng/Business Insider

Ik verblijf in heel verschillende hotels: van ultrabudget tot absolute luxe. Afhankelijk van het land en de keten waartoe het hotel behoort, betekent dat grote verschillen op het gebied van voorzieningen, kwaliteit en hygiëne.

Altijd als ik een hotelkamer of Airbnb binnenstap, check ik hoe schoon de waterkoker of het koffiezetapparaat is. Aangezien deze apparaten in vrijwel elke hotelkamer te vinden zijn is dat een goede graadmeter. Slecht onderhouden of slecht schoongemaakte hotels hebben meestal vieze, verroeste of beschimmelde waterkokers.


3. Als je hotels, Airbnb-appartementen of pensions boekt, kijk dan op Airbnb, Booking én Expedia. Meestal hebben ze verschillende prijzen voor hetzelfde aanbod.

Foto: Reuters

Huizenverhuursite Airbnb concurreert tegenwoordig direct met reiswebsites als Booking.com en Expedia, aangezien al deze sites naast traditionele hotelkamers ook appartementen en woonhuizen aanbieden.

Door verschillen in de verplichte afdracht en de algoritmes die de prijs bepalen kunnen de prijzen per site flink uiteenlopen. Je kan in veel gevallen heel wat geld besparen door hetzelfde appartement op verschillende platforms te bekijken. Ik heb regelmatig verschillen van wel 100 euro per nacht gevonden tussen het aanbod op Airbnb, Booking.com, Expedia en andere sites.


4. Als je graag in een luxe hotel wilt overnachten voor een hele redelijke prijs is Dubai een droombestemming.

Foto: Harrison Jacobs/Business Insider

Dubai herbergt het indrukwekkende aantal van 703 hotels met in totaal 111.864 kamers, waarvan verreweg de meeste in vier- en vijfsterrenhotels. Volgens kenners van de branche heeft de stad een overaanbod van hotelkamers, waardoor zelfs de prijzen van de allerbeste hotels flink omlaag worden gedrukt.

Tijdens een trip kwam ik er onlangs achter dat ik ongelooflijke deals kreeg aangeboden voor luxe hotels die in Europa en de Verenigde Staten een fortuin zouden kosten. Tijdens de week dat ik in de stad was, heb ik vrijwel uitsluitend overnacht in vier- en vijfsterrenhotels en nooit meer dan 180 dollar per nacht betaald.


5. Hang een natte handdoek over de verwarming om te voorkomen dat de lucht in je kamer te droog wordt.

Foto: Rachel Askinasi/Business Insider

Hotels, Airbnb's, appartementen en pensions hebben allemaal verschillende verwarmingssystemen. Soms krijg je een kamer met een radiator, maar soms krijg je een kamer met een of ander vreemd verwarmingssysteem waar je geen enkele controle over hebt.

Het is algemeen bekend dat je van droge lucht slecht slaapt. Om dat te voorkomen, maak ik een handdoek nat als ik me in een droge kamer bevind en hang die over de verwarming heen. Zo heb ik in een klap een zelfgemaakt luchtbevochtigingssysteem.


6. Neem een deurstopper mee en gebruik die als je je onveilig voelt.

Foto: Via Flickr

Voorafgaand aan mijn laatste trip heeft Business Insider me gevraagd een driedaagse training te volgen van Global Journalist Security. Dat is een in 2011 opgerichte organisatie die mensen die naar gevaarlijke plekken gaan de "fysieke, digitale en emotionele aspecten van zelfverdediging" bijbrengt.

Het klinkt misschien wat overdreven, maar ik was op weg naar Nigeria, Egypte en Kenia en die landen hebben allemaal problemen met terrorisme en misdaad. Door de training heb ik drie maanden lang over mijn schouder gekeken, maar dat was waarschijnlijk ook precies de bedoeling.

Een van de trainers was een voormalige commando uit een elite-eenheid van het Australische leger die op de gevaarlijkste plekken ter wereld was geweest. Hij hamerde erop dat hotels niet zo veilig zijn als je zou denken. Het is geen geheim dat het personeel op plekken waar veel buitenlanders en rijke mensen zijn soms zelf het probleem is.

Hij vertelde dat hij altijd een deurstopper in zijn koffer heeft en die ook gebruikt. Verder reageert hij nooit op geklop aan de deur als het midden in de nacht is. Ik doe nu precies hetzelfde.


7. Neem kopieën mee van je paspoort.

Foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock

Dat is nog een tip van Global Journalist Security. De meeste hotels waar ook ter wereld vragen je je paspoort te laten zien bij het inchecken. Ze maken een kopie en stoppen dat in hun archief of sturen het naar de overheid als je in een niet-democratische staat als bijvoorbeeld China of Cuba bent.

Als je naar onveilige plekken reist, neem dan kopieën van je paspoort mee en geef die aan de hotelmedewerker. Zo voorkom je de paniekmomenten waarop je je afvraagt of je je paspoort nog wel terugkrijgt.


8. Vertrouw niet op het kluisje in je hotel, maar koop een afsluitbare koffer.

Foto: Flickr/4nitsirk

Als je dure spullen meeneemt zoals een goede camera, sieraden of veel cash, zorg dan dat je een afsluitbare koffer hebt. Als je je hotelkamer verlaat, kun je die spullen dan in je koffer doen en die op slot doen.

Natuurlijk kan je het kluisje in je hotelkamer gebruiken, maar wie denk je dat de kluis opendoet als jij je toegangscode bent vergeten? Elke willekeurige hotelmedewerker. Het is niet waarschijnlijk, maar een medewerker kan je kluis openen en je paspoort of andere waardevolle spullen meenemen.

Deze methode is natuurlijk ook niet waterdicht, maar je bent in elk geval een minder makkelijk doelwit.

En je wil er ook niet net als ik twee jaar geleden achter komen dat je je paspoort in je hotelkluis in Wenen hebt laten liggen op het moment dat je al in de trein zit naar Salzburg.


9. Het uitcheck-tijdstip verschilt van land tot land.

Foto: Harrison Jacobs/Business Insider

Misschien denk je dat de standaardtijd om uit te checken uit je hotelkamer overal 12 uur is. Maar dat is niet zo, het verschilt van land tot land.

In Tanzania is het vaste tijdstip voor de check-out 10 uur. Ik neem altijd ruim de tijd om in te pakken en het hotel vertalen, dus kostte het me veel moeite daaraan te wennen tijdens mijn bezoek aan het land in februari.

Ik heb in veel hotels en lodges overnacht in het noorden van Tanzania in of vlak bij het Nationaal Park Serengeti en op het eiland Zanzibar, maar elk hotel hield strikt vast aan 10 uur uitchecken. Dat leidde steeds tot veel haast vroeg in de ochtend bij het pakken van mijn koffers.

De les: vraag in een nieuw land altijd wat de vertrektijd is.


10. Wees niet bang om te vragen later te mogen vertrekken.

Foto: Shutterstock/Kamil Macniak

Er is niks mis met een verzoek om later te mogen uitchecken. De meeste hotels hebben genoeg lege kamers over en ze vinden het vaak geen probleem je een of twee uur langer de tijd te geven.

Ik heb van een aantal hotels tot halverwege de middag mogen blijven omdat ik een late vlucht had door gewoon te vragen. Wees niet verlegen.


11. Airbnb, hotel of pension? Op elke plek is de beste overnachtingsmogelijkheid weer anders.

Foto: Riad Idrissy

De beste overnachtingsmogelijkheid hangt af van de plek waar je je bevindt.

In Marokko kan je het beste overnachten in 'riads', traditionele Marokkaanse huizen die zijn verbouwd tot pensions. Het zijn vaak prachtige familie-eigendommen.

In Cuba zijn de traditionele hotels meestal in handen van de staat en te duur, terwijl casas particulares erg leuk zijn en de 20 tot 40 euro per nacht direct naar gewone Cubanen zelf gaat.

Maar in Dubai zijn er juist te veel vier- en vijfsterrenhotels en kun je voor een koopje erg luxe overnachten.

Ik kan nog wel even verder gaan, maar het komt erop neer dat je van tevoren wat research moet doen om de leukste overnachtingsplek te vinden voor een goede prijs.


12. Je hebt geen stomerij nodig om vouwen uit je T-shirts en overhemden te halen.

Foto: Rachel Askinasi/Business Insider

Kleren raken hoe dan ook verkreukeld in je koffer. Het maakt echt niet of je speciale tassen hebt of allerlei manieren bedenkt om je kleren netjes op te vouwen.

Als er geen stomerij in de buurt is, kun je de vouwen er ook uithalen door ze aan kleerhangers van je hotel of Airbnb te hangen in de badkamer terwijl je een douche neemt. Je kleren worden zo ook gestoomd.


13. De ligging is het allerbelangrijkste aspect van je hotel.

Foto: Harrison Jacobs/Business Insider

Ik heb het afgelopen jaar in heel wat luxe hotels verbleven, waaronder Marina Bay Sands, de Burj Al Arab en Nobu Hotel Ibiza. Maar tijdens een trip onlangs naar Zanzibar was een heel gewoon hotel genaamd Elewana Kilindi Zanzibar beter dan al die beroemde hotels.

Het is oorspronkelijk ontworpen voor een lid van ABBA, maar is nu omgetoverd in een luxe en ecovriendelijk strandhotel.

Waarom? Kilindi ligt op een ongelooflijk mooie plek. Het staat midden op een terrein vol prachtige tropische tuinen en aan het misschien wel allermooiste strand waar ik ooit voet op heb gezet.

Lees meer over reizen: